Теодор Билрот

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Теодор Билрот
Christian Albert Theodor Billroth
немско-австрийски хирург

Роден
Починал
6 февруари 1894 г. (64 г.)
ПогребанВиена, Австрия

Учил вГрайфсвалдски университет
Гьотингенски университет
Хумболтов университет на Берлин
Медицина
Учил приЙоханес Мюлер, Мориц Ромберг, Карл фон Лангенбух
Работил вВиенски университет
Известен сосновоположник на съвременната коремна хирургия
Теодор Билрот в Общомедия

Проф. Кристиян Алберт Теодор Билрот (на немски: Christian Albert Theodor Billroth) е немско-австрийски лекар и един от най-големите хирурзи на 19 век. Той е считан за основоположник на съвременната коремна хирургия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 26 април 1829 година в Берген на Рюген, Прусия, в семейството на пастора Карл Билрот (1800 – 1834) и съпругата му Кристина Нагел (1808 – 1851). Първоначално започва да учи музика, но се отказва и решава да се отдаде на медицината, която изучава в Университета в Гьотинген и Берлин. Негови учители са Йоханес Мюлер и Мориц Ромберг. След дипломирането си през 1852 г. заминава за една година във Виена, където посещава лекциите на Фердинанд Ритер фон Хебра.

Учи хирургия при Карл фон Лангенбух и практикува във Виена като началник на Втора хирургическа клиника в „Алгемайне Кранкенхаус“ (Виенска обща болница). Професор е по хирургия във Виенския университет.

Билрот ръководи няколко епохални операции в хирургията, включително първата езофагектомия (1871), първата ларингектомия (1873) и първата успешна гастректомия (1881) за рак на стомаха, с която печели голяма слава.

Билрот помага за създаването на първата съвременна хирургическа „школа“, в която преподава на светила като Александър фон Винивартер и Йохан фон Микулич-Радецки. Новаторската програма за хирургическа специализация на Уилям Халстед е повлияна в значителна степен от методите на Билрот за хирургическо обучение.

В края на XIX век Билрот въвежда белите престилки като задължително облекло на лекарите.

Освен значителните си приноси към хирургията, Билрот е страстен музикант, виолонист и близък приятел на Йоханес Брамс.

Умира на 6 февруари 1894 година в Опатия, Австро-Унгария, на 64-годишна възраст.