Теодор Ушев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Теодор Ушев
български илюстратор и аниматор
Теодор Ушев 
Роден: 4 февруари 1968
Кюстендил, България

Теодор Ушев е графичен дизайнер, плакатист и аниматор.

Син е на художника Асен Ушев. Дипломира се през 1995 г. в специалност Графичен дизайн в Художествената академия.

В България е известен главно с театралните си афиши от 90-те.

Понастоящем живее в Монреал, Канада и в кинофестивалите, в които участва, представя тамошния Национален филмов борд.

Последните му анимационни творби - късометражните филми „Тауър Бауър“ („Tawer Bawher“, 2005), по музика на Георгий Свиридов, детският „Царица“ („Tzaritza“, 2006) и „Човекът, който чакаше“ („The Man Who Waited“, 2006), по текст на Кафка - спечелиха множество призове по света.

Филмите на Ушев печелят повече от 80 награди и признания и са показвани в много ретроспективи, включително на фестивала за късометражни филми в Клермон – Феран, Франция. През 2013 г. в официалното си обръщение за откриването на фестивала, Френската министърка на културата Орели Филипети казва: "Клермон, това е съпротива. Тези думи на Теодор Ушев, автор на невероятния плакат за 2013, дават тон на 35ото издание на фестивала на късометражното кино в Клермон-Феран."

От 2010 преподава и провежда работилници и майсторски класове в повече от 20 университета и фестивала по света, включително в Япония, Франция, Испания, Германия, Португалия, Лондон, Будапеща и много други.

През 2013 г. филмът Gloria Victoria беше обявен от анкета между 15 водещи критици и фестивални директори за най-добър анимационен филм на годината. Gloria Victoria е номиниран за анимационните награди на Холивуд Annie awards za 2014.

Външни препратки[редактиране | edit source]