Роджър Пенроуз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Роджър Пенроуз

Роджър Пенроуз е британски и американски математик и теоретичен физик. Роден е на 8 август 1931 в Колчестър, Есекс, Англия.

Работил е както в английски, така и в американски университети. От 1973 г. е професор в Оксфорд.

В сферата на математическата физика работи върху различни приложения на Общата теория на относителността. Неговата туисторната теория на пространството и времето продължава да е актуална алтернатива в съвремената физика. Теоремата на Пенроуз-Хокинг за Сингулярностите разкрива основни характеристики на черните дупки. Космологически възгледи на Пенроуз намират завършен израз в схващането за циклично преобразуване на Вселената. Забалежителен принос в математиката е Мозайката на Пенроуз, която изиграва решаваща роля за разбирането на откритите по-късно квазикристали.

От края на 50те г. той популяризира една оптическа илюзия, която става известна като Триъгълник на Пенроуз. Интересът му към теорията на познанието и неговите условия по- късно го водят към обсъждането на проблемите за изкуствен интелект. В 2005 г. издава подробно изложение на своите идеи, при което се разграничава и критикува теорията на стурните.

Библиография (преводи)[редактиране | edit source]

  • Роджър Пенроуз, Новият разум на царя : За компютрите, разума и законите на физиката, София : Унив. изд. Св. Климент Охридски, 1998 , ISBN 954-07-0468-5
  • Стивън Хокинг и Роджър Пенроуз, Природата на пространството и времето, София : Унив. изд. Св. Климент Охридски, 1999 , ISBN 954-07-1228-9


Външни препратки[редактиране | edit source]