Тепходон-1

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тепходон-1
Обща информация
Произход Северна Корея
Видракета със среден обсег
История на производство и служба
Производство?
На въоръжение1998 – понастоящем
Габаритни характеристики
Маса20 700 кг
Дължина26,52 м
Диаметър1,35 м
Степени2 /3
Полезен товар650 – 1150 кг
Технически характеристики
Горивотечно / твърдо
Тяга525,25 kN
Бойна главаОМП / конвенционална / спътник
Брой бойни глави1
Обсег2000 – 2750 км
Скорост8980 м/сек
Насочванеинерционно
Тепходон-1 в Общомедия

Таеподонг-1 или Тепходон-1 е тристепенна балистична ракета със среден обсег, създадена от Северна Корея.

Тя се базира на руските ракети тип СКЪД и може да служи както за изстрелване на космически апарати в орбита, така и за стратегически ядрени удари.

Употреба[редактиране | редактиране на кода]

На 31 август 1998 година КНДР обявява, че ще изстреля първия си изкуствен спътник - Кванмьонсон-1. Ракетата е изстреляна от ракетната площадка Мусудан-ри. Въпреки съобщението на севернокорейските власти, подобен спътник не е засичан в орбита, поне от западните радари. Според американски експерти третата степен на ракетата, която е пренасяла спътника, не се е отделила от втората и апаратът е изгорял още в земната атмосфера. Други специалисти предполагат, че спътникът въобще не е съществувал. Има предположения, че Кванмьонсон-1 се е отделил от ракетата, но е навлязъл в неправилна орбита и после е изгорял в атмосферата. Властите в Пхенян публикуват следните данни малко след изстрелването на ракетата:

  • Първата степен на ракетата се отделя след 95 секунди полет и пада в Японско море на място с координати 40°51′С.Ш. и 139°40′И.Д.
  • Втората степен на ракетата се отделя след 144 секунди полет и пада в Тихия океан на място с координати 40°13′С.Ш. и 149°07′И.Д.
  • Третата степен на ракетата лети 27 секунди. Спътникът се задържа в орбита за пет минути, след което навлиза в земната атмосфера и изгаря.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]