Терминатор (игрална конзола)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Терминатор.

Конзолата заедно с оригиналните джойстици и дискети. Черната дискета идва с конзолата

Терминатор (или реално наименование: Super Design Ending-Man BS-500 AS) е игрална конзола, продавана в редица страни, сред които България, Румъния, Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Унгария и Албания. Срещала се и в Унгария, Испания и Италия, като в Унгария носела името „Sárgakazettás nintendo“ (Нинтендо с жълти дискети), а в Испания и Италия – „Top consolle“. Конзолата е хардуерно идентична на „Нинтендо Фамиком“.

Придружена е от комплект джойстици и пистолет. Радва се на широка популярност в страните от Източна Европа от началото на 90-те. И до днес може да бъде открита, в аукционни уебсайтове, сергии на амбулантни търговци и дори някои магазини.

Конзолата беше много популярна в България в началото на 90-те, поради липсата на Nintendo на пазара, която официално започна да продава конзоли у нас в средата на 90-те,[1] когато Game Boy и Super Nintendo бяха рекламирани от компания Р&С.[2]

Системата сама по себе си не включва вградени игри. Любопитен факт обаче е, че на някои дискети има надписи „1 000 000 в 1“ или „9 999 999 в 1“, но в действителност съвсем не съдържат толкова игри – на тях са записани малък брой такива (например 50), а останалите са абсолютно същите, само че с други имена.

Сред популярните игри за конзолата са „Супер Марио“, „Дък Хънт“, „Пакман“, „Той Стори“ и много други.

Хардуерни данни[редактиране | редактиране на кода]

Процесор: 8-битов MOS 6502, честота: 1.79 MHz
Резолюция: 256 x 240
Цветна палитра: 25 цвята на екран (от 64 възможни)
Звук: петканален, моно

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. https://technology.bg/nai-populiarnite-konzoli-balgaria/
  2. "Най добрите играят Nintendo". Комикс Пиф. Нова игра за Game Boy и Super Nintendo вече на българския пазар. Изключителен представител на Nintendo за България е компанията Р&С!