Тмутаракан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тмутаракан
Местоположение
45.2191° с. ш. 36.7141° и. д.
Тмутаракан
Местоположение в Русия Краснодарски край
Страна Русия
СубектКраснодарски край
Археология
ВидГрад
ПериодVI век пр.н.е. – XIV век
Тмутаракан в Общомедия

Тмутаракан (старорус.: Тъмуторокань[1]) е някогашен град на територията на днешна Русия, съществувал от около 6 век пр.н.е. до 14 век.

Разположен е на източния бряг на Керченския пролив, на Таманския полуостров, при днешния Таман на няколко километра западно от Фанагория.

Градът е основан като гръцка колония под името Хермонаса и е един от търговските центрове в границите на Боспорското царство. Разрушен е от хуните през 4 век, но изглежда се възстановява малко по-късно. През 7 век хазарите построяват там крепостта Таматарха[2], наричана в арабските източници Самкарш ал-Яхуд, заради значителното си еврейско население.[3] Като част от Хазарския хаганат градът достига своя най-голям разцвет благодарение на международната търговия.

В края на 10 век градът попада под управлението на Киевска Рус. Откъснат географски от ядрото на държавата, Тмутаракан е управляван като полунезависимо владение от представители на династията на Рюриковичите. Със завладяването на степите от куманите през 12 век той е окончателно изолиран от руските княжества и постепенно запада, като последното му споменаване е от 1378 година.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Руското име Тъмуторокань е притежателно образувание на -іо- от *tъmǫtorkanъ с руски рефлекс u < ǫ и пълногласие -oroC < -orC. *tъmǫtorkanъ е славянската форма на тюрк. tamantarqan „вид титла“, виж Фасмер, Макс. Этимологический словарь русского языка. Москва, изд. „Прогресс“, 1987.
  2. У Константин Багренородни Тαμάταρχα, виж: Moravcsik, Gyula. Constantine Porphyrogenetus. De administrando imperio. Washington, Dumbarton Oaks Centre for Byzantine Studies, 2006. гл. 42, с. 186
  3. Brook, Kevin Alan. The Jews of Khazaria. Rowman & Littlefield Publishers, 2006.