Тодор Стоилов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тодор Стоилов
български революционер

Роден
1876 г.
Починал
1969 г. (93 г.)

Тодор Стоилов Карамарков – Комитата или Осман Чауш[1] е български революционер, деец на Вътрешна македоно-одринска революционна организация в Ахъчелебийско.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Стоилов е роден в 1876 година в Карлуково, тогава в Османската империя. Начално училище завършва в родното си село.[2] През 1901 година се образува местна чета на ВМОРО, в която става четник и Тодор Стоилов. През октомври 1903 година участва при атаката на митницата на Каракулас с още 25 четници с главен войвода Пею Шишманов. След това се създава песента:

Горо ле, горо зелена

и ти, водице студена, никогаш празна не седиш

Приимвай, горо,

приимвай Пеюва верна дружина!

Утре ще през теб да мине

и ще на Каракулас

да иде, митницана да си съсипе.[3]

Ето какво разказва Тодор Стоилов:

Моят баща Стоил бе воденичар. Често при него идваха и четници от четата на Пею Шишманов, в която бях и аз. Татко ни нахранваше и ни даваше някой провизии. Турците една нощ обсадили воденицата и недоволни, че не открили нищо в нея, го измъкват за да каже къде са скрити комитите. След няколко дни взех позволително от войводата и се отбих при баща ми. Той ми разказа за случката и със сълзи на очи ми продума: „Синко, живот за нас в селусу няма, да са махаме от тува, да бягаме!“ Така и направихме.

През 1906 година семейството на Стоил Карамарков се преселва в село Тополово, което тогава е в България. Тук синът му Тодор Стоилов се оженва и започва да работи като зидар. Дълги години е бил училищен настоятел и общински съветник. Почива на 22 април 1963 година в Тополово, където е погребан.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]