Тодор Цанев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тодор Цанев
бивш кмет на Русе
Роден
Починал
21 май 2023 г. (91 г.)

Националност България

Тодор Манолов Цанев е политик, бивш кмет на Русе.

Биографични данни[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 11 декември 1931 г. в с. Червена вода, Русенско. Произхожда от известна фамилия с участници в националноосвободителното движение. Завършва Русенската мъжка гимназия.

Тодор Цанев става главният лидер на горянската организация в с. Червена вода. Той е авторът на клетвата на горяните в Русенско. Заради опозиционна дейност срещу комунистическото управление и участие в Горянското движение е осъден на 20 години затвор (излежал е 11 години – до 1962 г.). Въпреки тежките условия в лагера Белене Т. Цанев пише стихове. След освобождаването си работи в Корабостроителния завод „Иван Димитров“. По-късно се дипломира като машинен инженер и работи в Научноизследователския строителен институт (НИСИ) като технолог и главен проектант. След промените на 10 ноември 1989 г. Т. Цанев е един от инициаторите за създаване на СДС-Русе и пръв негов председател.

Новият председател на ГНС управлява в смутно време на разгорещени политически страсти. С негово участие се решават най-острите сблъсъци, характерни за началото на прехода – окупациите на обществени сгради и Дунав мост, стачки, нарушаване на обществения ред и т.н. Продължават проблемите с хлорното обгазяване на града от съседния румънски град Гюргево. Насочва се и вниманието към преразпределение на общинската собственост. Осигуряват се клубни помещения за всички партии, извършва се и „голямата въртележка“: съдът се връща в Съдебната палата, БСП се връща в старата си сграда, която след това е предоставена на Музикалната гимназия, а общината се нанася в новата сграда на партийния дом. Читалище „Зора“ е настанено в бившия Дом на българо-съветската дружба.

Ново строителство почти няма, само се довършват централния площад и някои жилищни блокове.

След напускане на общината продължава активната си обществена дейност.

Починал на 21 май 2023 г. в Русе на 91 години.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Радков Иван, Л. Златев, Русенските кметове (1878-2005 г.), Русе, 2005 г., с.153-156.
Георги Драгоев Кмет на Русе (2 октомври 1990 – 26 октомври 1991) Асен Тасев