Томичукалата

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Томичукалата
The Tommyknockers
Други имена Томинокърс
Оригинален език английски
Автор Стивън Кинг
Първо издание 1988 г.
САЩ
Жанр ужаси
Предходна Тъмната кула ІІ: Трите карти
Следваща Тъмната половина
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Томичукалата (на английски: The Tommyknockers) е роман на ужаса на Стивън Кинг публикуван за пръв път през 1988 г, в САЩ. Авторът работи по него от 19 август 1982 г. до 19 май 1987 г. В България първоначално се публикува под наименованието Томичукалата, но по-новите издания се разпространяват под заглавието Томинокърс.


Сюжет[редактиране | edit source]

Всичко започва на 21 юни 1988 г. ,когато Робърта "Боби" Андерсън решава да се поразходи в наследние от чичи си имот край малкото градче Ню Хейвън,щата Мейн. Тя буквало се спъва в заровеното в земята малко парче метал,което по-късно ще доведе самия ужас в малкото градче. Боби,която се опитва да забрави миналото си и да се радва на настоящия си живот като успешна писателка на романи за Дивия запад, е буквално обладана от мисълта да изкопане малкото парче вибриращ метал. Но скоро тя осъзнава,че малкото парче метал въобще не е малко нито е обикновен. Под земята се крие нещо огромно и не от този свят ,паднало край малкото градче много преди тук се заселят хора. Скоро Боби разбира защо в гората,в която е погребан металът се случват толкова много странни и кървави инцеденти-хора,прекарали живота си в Ню Хейвън, изгубват ориентация само на няколко метра навътре сред дърветата, залуталите се губят зъбите си,а случайните жертви по време на лов са прекалено много. С напредването на разкопките около странното парче метал хората в Ню Хейвън започват да се променят.

Пластасов Исус казва на Ребека Полсън,че нейния мъж Джо ѝ изневерява и я научава как да сглоби един малък уред,който прикрепва към телевизора. Но тя няма представа ,че Той иска да и даде урок,който гласи "лъжата е лошо нещо,Бека".А резултатът е ужасяващ.

Малкия Хили Браун иска да бъде магьосник и се научава да прави истински магии. С помощта на малко устройство,което сглобява без сам да знае как, прави фокус,който го праща в болницата,а малкото му братче Дейвид-на едно много,много далечно място ,наречено Алтаир-4.

Рут Маккосланд е корава жена,която е изгубила съпруга си,но това не я отклонява от път ,избран от нея. Тя констабълът на Ню Хейвън и се грижи за всички и всичко. Макар и пълен със скрита мъка по починалия и от рак съпрус нейният живот продължава...поне докато куклите,които колекционира с такава страст, не и проговарят. В поредния пристъп на умопомрачение Рут сглобява няколко странни устройства,напъхва ги в куклите...и взривява часовниковата кула заедно със самата себе си.

А Боби продължава да работи. Тя копае все повече и повече откривайки ,че малкото парче метал е част от нещо много по-голямо.Но тя е спряла да мисли от седмици. Не се храни,не се къпе,дори забравя за собствения си цикъл и същевременно пише новия си роман от километри разстояние. Тогава се появява Джим Гардънър-непоправим пияница, неуспял поети и луд еколог,претърпял на младими тежък инцидент със ски ,станал причина една малка метална плочка да се озове в черепа му. Много скоро Джим научава ,че работата на Боби влиея на всички жители на градчето,а те вече не само осъзнават всичко това ,но и не се опитват да се противопоставят. До скоро кротките хора се превръщат в същества,за които има само една цел-това ,което скрито под гората на Ню Хейвън от хилядолетия да бъде изкарано на бял свят. А на техния път стои само Джим,който трябва да се справи дори с Робърта,защото "Старата Неусъвършенствана" Боби отдавна я няма.