Торбалан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Торбалан е митологичен герой, с когото родителите в България плашат малките деца. Известен е с това, че ходи с торба на гърба, в която отнася непослушните деца. Произходът на мита е свързан, по всяка вероятност, с историята на богомилството (Виж, торбеши). Богомилските мисионери в Мала Азия били наричани от враждебната им официална църковна литература фундагиагити (фундаити), т.е. торбоносци, откъдето идва и прозвището торбеши (помаци). С подобни епитети били подигравани за посвещението си, заради което се отказвали от светския си живот и занаят, и се оставяли да бъдат хранени от последователите си. Наред с подигравките[1]. се популяризирали и различни клевети по техен адрес, най-предпочитаната от тях била да се представят като детеубийци или езичници, практикуващи кървави оргии и ритуални човешки жертвоприношения (Виж, бележките в статията за богомилите в Мала Азия)[2]. Подобни герои за плашене на децата има и в други европейски страни. В Испания, например, е познат като "hombre del saco", което е буквално описание на носещия чувала Торбалан.

Торбалан е възпят от българския певец Светлозар Христов от групата Five Stars в песента "Торбаланкючек", пародия на музикалния жанр чалга.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Този прийом, известен в риториката като argumentum ad hominem, състоящ се в дискредитиране или отравяне на източниците (т.е. създаване на впечатление, че са неверни, понеже принадлежат на недостойни за вяра хора - еретици, престъпници и пр.) се практикувал, по ирония на съдбата, още от римската епоха в борбата срещу ранното християнство (Виж в Библиография към статията за богомилите: Puech, O'Shea и др.)
  2. По подобен начин познатата в Европа, Киевска Русия и, дори, Мала Азия като българската ерес довела в Западна Европа до изкривяване на значенията на думите vulgar (< Bulgar) и производните на "бугри" (българи) етноними в романските езици, унгарския и т.н. (Виж, Библиография за богомилството и статията на Д. Ангелов за българското народностно име)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]