Торбалъжите

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Торбалъжи)
Торбалъжите
Общи данни
Население28 души[1] (15 март 2024 г.)
Землище[2] km²
Надм. височина690 m
Пощ. код5335
Тел. код06716
МПС кодЕВ
ЕКАТТЕ72878
Администрация
ДържаваБългария
ОбластГаброво
Община
   кмет
Габрово
Таня Христова
(ГЕРБ; 2011)

Торбалъ̀жите или нечленувано Торбалъжи е село в Централна България, община Габрово, област Габрово.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Торбалъжите се намира на около 8 km изток-югоизточно от центъра на град Габрово и 7 km запад-югозападно от град Трявна, северно край третокласния републикански път III-552 (Габрово – Трявна – Вонеща вода). Разположено е в южните разклонения на Габровските възвишения, непосредствено под билото на възвишението, разделящо Торбалъжите от намиращото се на малко повече от километър север-североизточно село Боженците.

Населението на село Торбалъжите, наброява 136 души при преброяването от 1934 година и намалява на 6 в 1992 година. В 2019 година наброява 13 души.[3]

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1995 година населеното място колиби Торбалъжите[4] придобива статута на село.[5][6].

Селото най-вероятно възниква в началото на XV век малко след падането на България под османска власт. Именно по това време са основани и много други селища в района, предимно от бежанци от тогавашната столица Търново. Село Торбалъжи е разположено на главния път между Габрово и Трявна, като през средновековието в него се развиват редица занаяти, характерни за региона.

Три са легендите за името на селото. Първата е свързана с основателя му – Дончо Торбалъжа – сладкодумен козар знаел и разказвал много приказки, песни и смешки. Въображението му било голямо и хората слушали с интерес лакардиите му. „Дончо, хайде извади торбата с лъжите, че да стане весело!“, казвали му и той не чакал да го подканят. Оттам идва името на рода му – Торбалъжите – и на самото селище.

Според друга местна легенда (смятана за най-достоверна за името на селото) в миналото пътят, който водел към с. Жълтеш и Габрово, бил много стръмен. Селяните пътували с волски каруци. За да теглят по-добре добичетата, им закачали по една празна торба на хомота отпред. В стремежа си да си пъхнат главата в торбата, за да хапнат, животните теглели здраво колата. Оттук и приказката за торбата, пълна с лъжи.

Трета легенда е свързана с робските години. Орач си забравил торбата, закачена на дърво. Гладни хайдути я намерили, отворили я с надежда отвътре да вземат нещо за ядене. Оказало се, че има само едно въже. И оттогава: къде ще се срещнат? При торбата, която ги излъгала.

От село Торбалъжите има опълченци участвали в боевете при Шипка и Шейново по време Руско-турската освободителна война.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

В миналото, седмица преди Великден, в с. Торбалъжи се е провеждал ежегоден събор, наречен Лазарица. Търговци от цялата област разпъвали сергии по поляните над селото, а хората от съседните населени места се хващали на хоро.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg
  2. Торбалъжите е разположено в землището на село Жълтеш
  3. Справка за населението на с. Торбалъжите, общ. Габрово, обл. Габрово
  4. Справка за с. Торбалъжите, общ. Габрово, обл. Габрово към 01.09.1987 г.
  5. Справка за с. Торбалъжите, общ. Габрово, обл. Габрово към 18.07.1995 г.; Събитие: промяна при ново АТУ (административно-териториално устройство)
  6. След влизането в сила през 1995 година на Закона за административно-териториалното устройство на Република България, съгласно § 7, алинея 3 от неговите Преходни и Заключителни разпоредби, съществуващите при влизането му в сила населени места от вида на махали, колиби, гари, минни и промишлени селища придобиват статут на села.