Тошко Петров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тошко Петров
Български лекар
Роден
Починал
29 май 1942 г. (70 г.)
ПогребанЦентрални софийски гробища, София, Република България

Наградипочетни граждани на Ботевград

Тошко Петров Тошков е български лекар, професор, академик на БАН. Основоположник на научната хигиена в България.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Тошко Петров е роден на 30 април 1872 г. в гр. Ловеч. Учи в родния си град, а средно образование завършва в Класическата гимназия (София). През 1891 – 1897 г. следва медицина в Женева (Швейцария) и Лион (Франция). Дипломира се като лекар със защитена докторска дисертация. Завръща се в България и работи като околийски лекар в Тетевен, Русе и Ботевград. Специализира хигиена в Тулуза и Париж (1905 – 1907).

Работи като санитарен инспектор при Дирекцията на народното здраве (1909 – 1910). Инициатор на създаването и директор на Хигиенния институт в продължение на 17 години. Под негово ръководство израства голяма група лекари-профилактици. Работи по санитарното осигуряване на околиите, разкриването на нови болници и опазване на хората от остри заразни заболявания.

Основател на Катедрата по хигиена и бактериология към Медицинския факултет на Софийския университет и неин ръководител почти до края на живата си. Декан на Медицинския факултет (1920 – 1921, 1924 – 1925). Действителен член на БАН от 1924 г. и председател на Природо-математическия му клон.

Паметна плоча на професорите-дарители от Ловеч Стефан Ватев, Анастас Иширков, Михаил Минев, Стефан Петков, Тошко Петров, Беню Цонев, Иван Урумов, Константина Караденчева-Скопакова

Основател на Микробиологическото дружество, Дружеството за хигиена и предпазна медицина. Член на Върховния медицински съвет. Участва във войните за национално обединение (1912 – 1913) като завеждащ санитарната част на Пета армия. За борбата срещу холерната епидемия в армията е награден с Орден „За военна заслуга“.

Член е на Постоянния международен комитет по професионалните болести, Дружеството за обществена и социална хигиена (Париж), Международния научен съвет по земеделие (Рим) и др.

Научноизследователската му дейност обхваща: санитарно дело, хигиена, профилактика, хигиенно проучване на водоснабдяването, храна и хранителни навици, борба с туберкулозата и др. През 1930 г. въвежда ваксинация с „БЦЖ“ при новородени срещу туберкулозата. Публикува над 85 научни труда, съобщения, учебници и ръководство. Сътрудничи на сп. „Съвременна хигиена“, сп. „Хигиенно списание“ и „Известия на Български червен кръст“. Основател и редактор на сп. „Български хигиенен преглед“.

Член на Ловчанското културно-благотворително дружество в гр. София. Активен деец по издаването на поредицата „Ловеч и Ловчанско“. [1]

На негово име е учредена Национална Среща по обществено здраве и наградата „Академик Тошко Петров“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Известия на РИМ Ловеч, т. III, Лч., 1998, Василев Г., Приносът на ловчанци в изграждане основите на българската наука след Освобождението, с. 134 – 136