Трентски събор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Заседание на събора

Трентският събор е вселенски събор на Римокатолическата църква, продължил с прекъсвания от 13 декември 1545 до 4 декември 1563 и организиран като реакция на Реформацията. Провежда се в град Тренто, днес в италианската част на Тирол, под председателството на трима поредни папи: Павел III, Юлий III и Пий IV. Съборът поставя основите на Контрареформацията.

От доктринална гледна точка Трентският събор е най-важният в историята на Римокатолическата църква, като разграничава ясно религиозната теория и практика на католицизма от тези на протестантството. Съборът ясно формулира католическите доктрини за спасението, тайнствата и библейския канон и стандартизира богослужението в цялата църква, забранявайки местните вариации. Той засилва централизма в църквата и властта на епископите, подчинени единствено на папата. Съборът също подчертава нуждата от засилена религиозна и етична просвета в противовес на протестантската пропаганда.

Трентският събор приема Богоубийството за християнството като религиозна доктрина.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. дьо Фонтен, Франсоа. История на антисемитизма, От кръстоносните походи до еманципацията, I.Религиозна враждебност, 2.Реформация и Контрареформация, Б.Контрареформацията, стр. 63-64. Кама, ISBN 954-9890-29-5, 2002.