Третият храм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Изображение на бъдещият Храм по книгата на пророк Йезикил. Автор: френският архитект Шарл Шипез (Charles Chipiez), XIX век

Третият храм в Йерусалим или Третият йерусалимски храм според еврейската традиция, ще бъде построен с идването на Месията на същото място на Храмовия хълм, където преди това са се издигали предишните два (Соломоновият е легендарен, а Вторият е разширен и реконструиран по инициатива на Ирод Велики в чиято чест е наречен Иродов храм). Според пророците на Израел, Храмът ще бъде духовен център за еврейския народ и цялото човечество.

Третият храм в християнството и исляма[редактиране | edit source]

Според еврейският проект, този храм трябва да се намира на местото на Джамията на Омар и по-точно, където е Куполът на Скалата.

Според християнската традиция и разбиране, Третият храм ще бъде възстановен от фалшив Месия, понеже след Христос друг няма и неможе да има, а всички обявили се за такива са лъжемесии - виж Шабатай Цви. Според видния апологет на християнството Йоан Дамаскин, човекът който ще издигне този Храм е Антихриста, а ако същият започне и да служи в него това ще бъде явен знак, че е близо Второто пришествие на Христос.

Сходно е и мюсюлманското разбиране по въпроса, като едно подобно предприятие би довело до всеобщ джихад, тъй като този храм трябва да заеме Куполът на Скалата, където е била Светая Светих. [1]

Вижте също[редактиране | edit source]

Източници[редактиране | edit source]

  1. [1]