Триизмерен печат

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Част от серията статии за
История на печата

Metal type kerning.svg

Триизмерният печат или 3D печат е съвременна технология за печат (изработка) на триизмерен твърд предмет с произволна форма с помощта на цифров модел. Реализира се като адитивен процес, като се нанасят последователни слоеве от материала, така че да оформят искания предмет. В този смисъл триизмерният печат е коренно различен от традиционните техники, при които за оформяне на искания предмет обикновено се отнема материал (например рязане и струговане)[1].

Триизмерният печат се основава на цифрови технологии. Първият работещ триизмерен принтер е създаден през 1984 от Чък Хъл.[2] От началото на 21-ви век се наблюдава увеличение в продажбите на тези принтери и спад на цената им.[3]

Принтер за триизмерен печат „ORDbot Quantum“.
Забавено видео на процеса на изработка на хиперболоид от разтопен полимер с принтер „Prusa Mendel“

Триизмерният печат намира приложение както при изработката на прототипи, така и в редовното производство в секторите архитектура, строителство, автомобилна индустрия, самолетостроене, биотехнологии, мода, и др.

Благодарение на Open source технологията за FDM принтиране, любители и професионалисти създават 3D принтери, работещи с всякакви материали, като шоколад, метал , дори и пясък[4].

Принтери[редактиране | редактиране на кода]

Промишлена употреба[редактиране | редактиране на кода]

От края на октомври 2012г. до сега Stratasys произвеждат системи вариращи от $2,000 до $500,000, които се използват в различни индустрии: авиация, архитектура, автомобилостроене, отбрана както и стоматология наред с много други. Например, General Electric използва модел от най-висок клас за направата на части за турбини.[5]

Потребителска употреба[редактиране | редактиране на кода]

RepRap версия 2.0 (Mendel)
MakerBot Cupcake CNC
Airwolf 3D AW3D v.4 (Prusa)

Няколко проекта и компании правят усилия за разработване на достъпни 3D принтери за домашна десктоп употреба . Голяма част от тази работа е била движена от и предназначени за "направи си сам" / ентусиасти , с допълнителна помощ от академичнате и хакерскате общност.

RepRap е един от най-дълго работещите проекти в десктоп категорията. ReRap проектът цели да произведе безплатен и отворен хардуерен код за 3D принтери, който е способен да направи копие на себе си чрез печатане на много от своите собствени (пластмасови) части за създаване на повече машини.RepRaps е способен също да отпечатва платки и метални части.

Цената на 3D принтерите се е намалила драстично от 2010г, машините които преди стрували $20,000 сега струват по-малко от $1000. Така например през 2013г няколко фирми и физически лица продават части за направата на различни видове RepRap, с начална цена започващо от около $500. Проектът с отворен код Fab@Home е разработил принтери за обща употреба с всичко, което може да се създаде, от шоколад до силиконов уплътнител и химически реагенти.

Големи 3D принтери[редактиране | редактиране на кода]

Мащабно промишлено 3D принтиране
Голям делта-стил 3D принтер

Големите 3D принтери са били създадени за промишлена,образователна и демонстративна употреба. Голям делта-стил 3D принтер е бил създаден през 2014 от SeeMeCNC. Принтерът е способен да създаде обект с диаметър до 1.2 метра и 3 метра височина. Той също така използва пластмасови пелети вместо типичните пластмасови нишки, използвани в други 3D принтери.

Друг тип голям принтер е Big Area Additive Manufacturing (BAAM). Целта му е да произведе принтери които могат да създадът голям обект с бързи темпове.BAAM машината на Cincinnati Incorporated може да произведе обект със скорост от 200 до 500 пъти по-бързо от типичните 3D принтери от 2014г.Lockheed Martin разработат друга BAAM машина която има за цел да принтира дълги обекти до 30 метра, за да бъдат използвани в космическата промишленост.


Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) 3D Printer Technology – Animation of layering. // Create It Real. Посетен на 2012-01-31.
  2. ((en)) http://www.pcmag.com/slideshow_viewer/0,3253,l=293816&a=289174&po=1,00.asp
  3. ((en)) Sherman, Lilli Manolis. 3D Printers Lead Growth of Rapid Prototyping (Plastics Technology, August 2004). // Посетен на 2012-01-31.
  4. http://3dprintirane.com/3d-printirane-na-koralov-rif-ot-pqsuk/
  5. https://en.wikipedia.org/wiki/3D_printing#Printers
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „3D printing“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.