Нитроглицерин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Тринитроглицерин)

Нитроглицеринът (известен още като тринитроглицерин, нитро и глицерилтринитрат) е естер на азотната киселина с глицерин.

Получава се при нитриране на глицерол. Представлява безцветна маслообразна течност, около 1,5 пъти по-тежка от водата. При разлагане придобива жълт цвят.

Използване[редактиране | редактиране на кода]

Като експлозив[редактиране | редактиране на кода]

Нитроглицеринът е изключително силен експлозив. Тъй като избухва много лесно, е неудобен за употреба в чист вид. Обикновено се използва под формата на динамит – диатомитова пръст, обикновено оформена като пръчки, напоена с нитроглицерин. Нитроглицеринът се среща най-често в течна форма. Той има висока чувствителност към удар и огън, вреден е за природата и е доста токсичен.

В медицината[редактиране | редактиране на кода]

Срещу сърдечни болки[редактиране | редактиране на кода]

Нитроглицеринът разширява кръвоносните съдове на сърцето (всъщност в цялата горна половина на тялото). Използва се за облекчаване на болки, предизвикани от недостиг на кислород в сърцето (ангина пекторис, гръдна жаба). В миналото са се капвали 1 – 2 капки 1% разтвор на нитроглицерин върху бучка захар, която се е поставяла под езика (за да може да се резорбира още в устата и така да се избегне преминаването през черния дроб, което би разградило нитроглицерина). В наши дни се използват таблетки за смучене, съдържащи обикновено 0,5 мг нитроглицерин.

Понеделнично главоболие[редактиране | редактиране на кода]

В миналото при работници в заводи, където се използва нитроглицерин и вентилацията не е достатъчна, е забелязано т.нар. понеделнично главоболие – болки в главата в понеделник след работа. Причината е разширението на съдовете на главата заради вдишаните нитроглицеринови пари. През следващите дни организмът привиква към тях, и главоболието престава. В събота и неделя обаче отвиква, и в понеделник ефектът се наблюдава отново.

За избягването му е било препоръчвано на работниците да дишат по мъничко нитроглицеринови пари в събота и неделя, или да смучат веднъж дневно бучка захар със слаб нитроглицеринов разтвор.

Структурна формула на нитроглицерин
Триизмерно изображение на молекулата на нитроглицерина

Получаване[редактиране | редактиране на кода]

Обикновено нитроглицеринът се получава чрез третиране на глицерин с концентрирана азотна киселина, също така трябва да се добави и сярна киселина за обезводняване за да се получи по-концентриран нитроглицерин:

Нитроглицеринът в изкуството[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. nitroglycerin // PubChem. Посетен на 19 октомври 2016 г. (на английски)
  2. www.cdc.gov