Трогирска катедрала

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Катедрала „Свети Лаврентий“
Katedrála sv. Vavřince v Trogiru.JPG
Камбанарията на Трогирската катедрала
Трогирска катедрала (Хърватия)
Black pog.svg
Вид на храма католическа катедрала
Страна Flag of Croatia.svg Хърватия
Населено място Трогир
Вероизповедание Католицизъм
Тип на сградата трикорабна базилика
Архитектурен стил романско-готически
Време на изграждане 1589 г.
Реликви мощи на Св. Иван Трогирски
Съвременен статут действащ храм
Катедрала „Свети Лаврентий“ в Общомедия

Трогирската катедрала „Свети Лаврентий (на хърватски: Katedrála Sv. Lovre) е католическa трикорабна базилика, построена в романско-готически стил в Трогир, Хърватия. Тъй като изграждането ѝ е продължило няколко века, в нея са събрани всички архитектурни стилове, които се сменяли в Далмация. Днес катедралата е смятана за най-величествения паметник и един от символите на града.

История[редактиране | редактиране на кода]

Изграждането на катедралата започва през 1213 година върху основите на раннохристиянска църква, която е била разрушена от сарацините през 1123 година. Както старата, така и новоизградената катедрала е посветена на Свети Лаврентий, но е позната също така и като катедрала на Свети Иван Трогирски (защитник на града, който умира през 1111), който е бил трогирски епископ. Познат е със своя богоугоден живот и отпора, който оказва на унгарския крал Калман, който завладява Далмация и цялото Хърватско кралство.

Повечето от строителните работи по изграждането на катедралата са от 13 век. Строежът ѝ е завършен през 1251 година, породи което в по-голямата си част катедралата е изградена в с романски стил. През 15 век е изградена готическата арка. По това време на Андрия Алеши е поръчано да изгради до предверието на катедралата баптистерий. Същевремено Алеши работи и на обновяването на църковната ризница. Градежът на баптистрерия трае до 1467 година. На следващата година Андрия Алеши и Никола Фирентинац поемат поръчка да изградят параклис на Свети Иван Трогирски. Строежът на Трогирската катедрала е завършен през 1589 година когато и последният трети етаж от камбанарията е завършен в типичния за епохата маниеристичен стил.

Работата по камбанарията започва още в края на 14 век, но строителството ѝ е завършено в края на 16 век. Първият етаж е в готически стил и е построена от майсторите Стиепан и Матей. След като е разрушен от венецианците през 1420 е възстановен от Матия Гойкович. Вторият етаж е в ранен готически стил и вероятно е работа на венецианските майстори, тъй като напомня за прозорците от най-известния венециански дворец Ка д'Оро. Последният етаж е построен от Трифун Боканич (1575-1609). На върха на камбанарията има четири статуи, дело на венецианския скулптор Алесандро Витория (1525-1608). В центъра на фасадата, в овална форма, е поставен релеф на герба на най-мощния хърватско-унгарския крал Лайош I Велики.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]