Турска ривиера

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Кемер, Турска ривиера
Мармарис

Турска ривиера е термин, с който се наричат два региона на Турция, обособили се като туристически центрове въз основа на морския туризъм и архиологическите забележителности - вилает Анталия на изток и вилает Мула на запад.

Анталия- Турската ривиера 

Анталия, разположена в югозападния район на Турция, има излаз към Средиземно море. Наричана е още Турска ривиера, заради прекрасните си плажове със златни пясъци и кристално чисто море. Може да се радвате наслънцето през цялото лято, а морската вода е с прекрасна температура. Природата е изключително живописна, което се дължи на планините Таурус. Селцата са с красиви и кокетни бели къщи, обвити от лиани, което е и традиционно за този район.

Анталия е една от областите за почивка в Турция и се харесва на всички – малки и големи. Семействата с малки деца и хората, които искат само да си почиват ще намерят подходящите за тях плажове, които да задоволят нуждите им. Ако пък сте по – спортен тип ще намерите широк спектър от дейности, в и извън водата, които да ви забавляват.

Препоръчваме ви да посетите Анталия в периода от ранна пролет до късна есен. Температурите по това време са между  20оС и 30оС. Несъмнено лятото е най – предпочитаният сезон за посещение на Анталия, но и зимата можете да отидете. Забавленията в Анталия са многобройни - от каране на ски в планините до къпане във все още топлите води на Средиземно море. Есента и зимата може да разгледате забележителности, времето тогава е най - подходящо.

Селищата, които са част от турската ривиера са: