Стрелушка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Тънък стрелец)
Направо към: навигация, търсене
Стрелушка
Coluber najadum.jpg
Природозащитен статут
Status iucn3.1 LC bg.svg
Незастрашен
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Reptilia Влечуги
разред: Squamata Люспести
семейство: Colubridae Смокообразни
род: Platyceps
вид: P. najadum Стрелушка
Научно наименование
Уикивидове Coluber najadum
Eichwald, 1831
Стрелушка в Общомедия


Стрелушката (Platyceps najadum, преди Coluber najadum), наричана също тънък стрелец и синьопетнист смок, е вид змия, срещаща се в Близкия Изток и югоизточните части на Европа, включително в България. Достига на дължина до 1,5 m. Не е отровна, и не хапе силно, когато е заплашена. Тя е много пъргава и се придвижва изключително бързо по клоните на храсти и дървета, откъдето идва и името ѝ.

Стрелушката е разпространена в западните и южните части на Балканския полуостров, в района на Кавказ, в Близкия Изток до Южен Туркменистан на изток и Сирия и Ирак на югозапад. В България се среща по долината на Струма южно от Дупница, в района на Гоце Делчев, Хасково и Харманли и в Източните Родопи. Наблюдавани са изолирани находища около Асеновград, Семчиново и Велинград.

Стрелушката предпочита скалисти местности с редки храсти. Активна е през деня, като добре се катери по скали, дървета и храсти. Основната ѝ храна са гущери и по-рядко насекоми и гризачи. В началото на лятото женските снасят 4 до 12 силно продълговати яйца с размер около 44 mm. Малките се излюпват около края на август - началото на септември.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Бешков, Владимир и др. Земноводни и влечуги в България. Пенсофт, 2002. ISBN 978-954-642-147-0.
Червенобуза костенурка
Влечугите в България Знаме на България