Търси се екстрасенс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Търси се екстрасенс
РежисьориМихаил Мелтев
СценаристиИва Стаменова
В ролитеКръстьо Лафазанов
Гергана Кадиева
Пламен Сираков
Влади Карамфилов
МузикаЧайковски, Лист, Менделсон, Холст, Офенбах, Римски-Корсаков, Григ, Шнитке, ПДС Бах, Щраус, Хачатурян, Чаплин, Шостакович, Росини, Томита, Лес Пирес, Калман
ОператорМартин Димитров
Филмово студиоЦПТФ при БНТ
Премиера2002
Времетраене89 минути
Страна България
Езикбългарски
Цветностцветен
Външни препратки
IMDb

„Търси се екстрасенс“ е български телевизионен игрален филм (комедия, криминален) от 2001 година на режисьора Михаил Мелтев, по сценарий на Ива Стаменова. Оператор е Мартин Димитров.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Специална пратка е повод за интерес и война между престъпници и властта. Отговорът на въпросите им зависи от екстрасенс с талант и липса на претенции. Задачата му е да открие липсващия 113-и елемент от Менделеевата таблица, наричан „червен живак“.

Две престъпни групировки владеят страната - на Мекия, който е подвластен на чуждоземен бос и на Вуйчото. Очаква се пристигането на много скъпа пратка от червен живак. Трябва да я донесе бъдещата съпруга на Мекия. Пратката е изгубена по пътя. Възникналият проблем може да бъде решен само от невзрачния екстрасенс Благовест, който въпреки голямата си гадателска дарба е беден и наивен човечец.

Екстрасенсът е търсен от Вуйчото, за да посочи къде е живакът и от Мекия, за да му възвърне мъжествеността. Внезапно монотонният живот на Благовест се обърква - напуска го жена му, вбесена от вечното безпаричие. Екстрасенсът е отвлечен от Вуйчото, по-късно попада и в ръцете на Мекия, а в крайна сметка се оказва в държавния арест. Човечецът е заплашван, подкупван, малтретиран и разпънат в борбата на босовете и държавните служби за пари и власт.

Въпреки неприятностите, Благовест си остава добър и през цялото време помага на всеки, нуждаещ се от помощ. Улисани в преследването на пратката, озверели, престъпните групировки се самоунищожават. Живакът отпътува от страната. Жената на екстрасенса се връща при него, защото разбира, че най-важното е човек да бъде добър, искрен и всеотдаен като нейния Благовест.[1]

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

В епизодите:


Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Търси се екстрасенс, сайт на БНТ.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]