Уелс (остров)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Уелс.

Уелс
Местоположението на остров Уелс в Канадския арктичен архипелаг
Карта

Уелс (на английски: Wales Island)[1] е 34-тият по големина остров в Канадския арктичен архипелаг. Площта му е 1137 км2, която му отрежда 43-то място сред островите на Канада.[2] Административно островът се намира в канадската територия Нунавут. Необитаем.

Остров Уелс е разположен в югоизточната част на залива Комити (между полуостровите Симпсън на запад и Мелвил на изток). Тесен (1,5 км) проток го отделя на югоизток от бреговете на Мелвил. Островът е дълъг от север на юг 63 км, а ширината му от запад на изток е 23 км.

Релефът е предимно равнинен с приповдигната централна част до 80 м н.в., от където радиално към крайбрежието се стичат къси реки и потоци.

Островът е открит през август 1846 г. от шотландския полярен изследовател Джон Рей, а през юни следващата година детайлно го изследва и картира.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Strangers among us. Т. 103. McGill-Queen's Press, 1995. ISBN 0-7735-1348-5. с. 103.
  2. Wales Island // oceandots.com. Архивиран от оригинала на December 23, 2010. Посетен на 2009-08-19.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Уэйлс (остров)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​