Уикипедия:Добри статии/Критерии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Добрата статия се отличава от повечето статии в Уикипедия по следните критерии:

  1. Написана е добре, т. е. съдържанието е предадено ясно и без граматически грешки, като се съблюдават стилът и правилата за оформление, приети в Уикипедия.
  2. Фактите са предадени точно, с позоваване на достоверни и проверими източници и без оригинални съждения.
  3. Не е задължително статията да предава изчерпателно темата, както не е задължително темата да бъде популярна или обширна, но различните ѝ аспекти трябва да бъдат отразени задоволително, без отклонения към ненужни детайли.
  4. Неутралност. Това означава, че статията трябва да представя различните гледни точки по темата справедливо и без тенденциозност.
  5. Устойчивост на съдържанието, т.е. текстът не бива да търпи съществени промени през ден и да е обект на продължаваща редакторска война. Това не се отнася при случаи на вандализъм, предложения за сливане или разделяне на съдържанието, нито при подобрения, базирани на препоръките на редакторите, които преглеждат текста.
  6. Ако бъде илюстрирана, използваните изображения следва да подхождат на темата и да са с обозначен правен лиценз, който позволява употребата им в Уикипедия.

Разликата между добра и избрана статия[редактиране на кода]

  1. Избраните статии преминават строга партньорска проверка от няколко редактора, докато добрите статии могат да бъдат оценени като такива само от един редактор.
  2. Избраните статии не навлизат в излишни подробности, като цялата допълнителна информация е поставена в други статии, които се цитират в съответните раздели на избраната статия.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Wikipedia:Good article criteria в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​