Уикипедия:Значимост (организации и компании)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Една организация обикновено се приема за енциклопедично значима, ако е била обект на сериозно отразяване в достоверни, независими вторични източници. Тривиални или инцидентни публикации не са достатъчни, за да се удостовери значимостта. Цялото съдържание трябва да може да бъде проверено. Инструкциите, които следват, представляват ориентир за това дали една организация (с търговска или друга цел) заслужава своя статия в Уикипедия. Обхванати са всички видове официални сдружения на хора.

Най-просто казано, организацията е група от хора, събрани в името на някаква цел. Тя може да упражнява както стопански, така и нестопански дейности. Има различни видове организации: благотворителни, образователни, държавни институции, лобистки групи, социални клубове, търговски компании, съдружия, собственически групи, вероизповедания, секти и прочее. Критериите за значимост тук не се отнасят до малки групи, основани на близка връзка, като например семейства, групи по интереси, съавторства и съвместни откривателства, които са тема на критериите за енциклопедична значимост на хора.

Енциклопедично значим означава „заслужаващ да бъде споменат“ или „привличащ внимание“. Не е синоним на „известен“ или „важен“. В това число трябва да се вземат предвид организации, оставили видни и доказуеми отражения върху културата, обществото, развлекателната индустрия, спорта, икономиката, историята, литературата, науката или образованието. Нормално е за големите организации да е по-лесно да се намери проверима информация от надеждни източници, които доказват значимостта. Но и малки организации могат да бъдат значими така, по същия начин, по който могат да бъдат значими отделните хора. Затова не бива да се ползват произволни аргументи в полза на големите организации.

Основен критерий[редактиране на кода]

Компания, корпорация, организация, спортен отбор, религиозна група, търговски продукт или услуга са енциклопедично значими, ако са обект на публикации в надеждни и независими от обекта източници. Трябва да се взима предвид и доколко е съществена публикацията. Ако публикацията е тривиална, следва да се приложат допълнителни независими източници с цел да се докаже значимост. Тривиалните и случайните публикации не са достатъчно доказателство за значимостта на организация или компания. След определянето на значимостта могат да се използват първични източници, за да се допълни информацията. И най-вече, всяка информация трябва да бъде подкрепена с източник.

Вторичните източници в този критерий включват надеждни публикации във всякаква форма, като например вестникарски статии, книги, документални филми и публикувани доклади от потребителски организации[бел 1], с изключение на следните:

  • Съобщения до медиите, автобиографии, платени реклами, както и други материали, в които корпорацията, организацията или групата говори за себе си и са публикувани от нея или просто препечатани другаде.[бел 2] Самиздат източници или такива, публикувани под давлението на субекта на статията, се считат за първичен източник и сами по себе си са недостатъчни.
  • Публикации с тривиално съдържание, като например вестникарски статии, които съобщават единствено за времето и мястото на събитие или пък за удължено работно време, или публикувани телефонни номера, адреси и упътвания в търговски справочници.

Реклами и промоции[редактиране на кода]

Уикипедия не е средство за реклама и популяризиране и опитите за рекламиране чрез Уикипедия противоречат на основополагащите ѝ принципи. Рекламите следва да бъдат премахвани по следните стъпки:

  1. преформулиране и неутрализация;
  2. изтриване на елементите на рекламно съдържание от статията;
  3. предлагане за изтриване с обсъждане, в случаи на гранична значимост или когато текущото съдържание не прави заявки за значимост. В случаите, когато статията съдържа само откровена реклама, тя може да бъде обозначена за бързо изтриване като неенциклопедично съдържание.

Алтернативни критерии[редактиране на кода]

Следните раздели разглеждат алтернативни методи за определянето на енциклопедичната значимост в определени ситуации. Съдържанието на статията обаче трябва да бъде подкрепено от независими източници и да се избягват оригиналните изследвания. Забележете, че непокриването на тези критерии не опровергава значимост, доказана по други начини.

Нестопански организации[редактиране на кода]

Организациите обикновено са енциклопедично значими, ако обхватът на дейностите им е в национален или международен мащаб и информацията за тях може да бъде сверена с надеждни и независими източници. С други думи, ако покриват гореспоменатите критерии.

Други критерии са:

  • Отделните клонове на национални или международни организации обикновено не са достатъчно значими, за да са обект на отделна статия, освен ако значимостта им не е потвърдена от надеждни източници. Информация за клоновете е добре дошла обаче в статиите-списъци, стига да подлежи на проверка.
  • Организациите, чиито дейности са от местен мащаб, обикновено не са енциклопедично значими, освен ако присъства проверима информация от надеждни източници.
  • Продължителността на съществуването, броят членове и основните постижения както и други специфични фактори могат да бъдат взети предвид. Този списък не е изчерпателен и окончателен.
    • Дори и организацията-майка да е значима, възможно е отделните клонове на национални и международни организации да не са достатъчно значими за отделна статия.
    • Местните клонове първо трябва да бъдат включени като части от статията за организацията-майка. Ако основната статия се разрастне достатъчно, за да бъде отцепени от нея материали за отделни статии за местните клонове, значимостта им трябва да бъде доказана по общото правило за значимост.

Стопански организации[редактиране на кода]

Вериги и франчайзингови обекти[редактиране на кода]

Много компании имат вериги от местни франчайзингови магазини или търговски обекти, които са общо взето равностойни. Например най-близкият ви Макдоналдс. Тъй като обикновено няма много за казване относно отделните магазини или обекти, което да не важи за веригата като цяло, не би следвало да се допускат отделни статии за отделните обекти във веригата. В редки случаи отделен обект може да има архитектурни особености, които го правят уникален и енциклопедично значим по някакъв начин, което може да обуслови самостоятелна статия.

Изключение може да се направи и ако значимо събитие се е случило в отделен магазин. В този случай обаче статията трябва да е озаглавена по събитието, а не по мястото (например en:San Ysidro McDonald's massacre).

Препоръки за продукти и услуги[редактиране на кода]

Информация за продукти и услуги следва да бъде включвана в статията за компанията, освен ако самата статия е толкова голяма, че такова включване би я направило тромава. В такъв случай информацията за продуктите и услугите следва да бъде отделена, но в резюмиран вид.

Ако продуктът или услугата са достатъчно значими, може да е помисли да бъдат отделени в самостоятелни статии. Ако не са значими, следва да бъдат описани (с източници) в по-общо формулирана статия, отразяваща всички продукти и услуги на определена компания.

Ако съществува отделна статия за продукти или услуги без значимост, бъдете смели и я преименувайте, съкратете, неутрализирайте или обединете със статията за самата компания (дори и ако трябва тепърва да я създадете).

  1. Примери:
    • Microsoft Word покрива този критерий тъй като хора, изцяло независими от Microsoft, са писали книги за програмата.
    • Всички коли, за които са писани ръководства Haynes, покриват този критерий.
    • Oxford Union покрива критерия, тъй като поне двама независими автори са публикували книги за него.
    • Hewlett Packard покрива критерия, заради статия, посветена на компанията, във вестник Palo Alto Weekly.
  2. Рекламирането на собствената компания и продукти не е начинът да се сдобиете със статия в Уикипедия.
    Трябва някой друг, извън корпорацията, компанията, клуба, организацията, да прояви интерес и да публикува материал. Основен тест за енциклопедична значимост е дали независими (от обекта, производителя, създателя или търговеца) автори са сметнали обекта за достатъчно значим, за да му посветят нетривиален материал.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Wikipedia:Notability (organizations and companies) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​