Уикипедия:Интерфейс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Тази страница дава подробни обяснения за интерфейса на Уикипедия, които са приложими почти изцяло и за всички сродни проекти на Уикипедия, както и до голяма степен за всякакви външни сайтове, които са изградени върху софтуерната платформа МедияУики.

Определени елементи от интерфейса варират в зависимост от това:

Език, облик и настройки[редактиране на кода]

Вижте също Уикипедия:Настройки, Уикипедия:Потребителски скриптове

Софтуерът позволява на потребителите да променят по свой вкус много неща от интерфейса на сайта - най-вече езика, облика и настройките му. Тази възможност обаче е достъпна само за регистрирани потребители (и е една от причините за регистрация), докато нерегистрираните се ползват от стандартните настройки и стандартния облик Монобук.

Уики-софтуерът позволява да се указва език на интерфейса. Всяка езикова версия на Уикипедия по подразбиране се зарежда на съответния език, но всеки регистриран потребител може да промени при себе си тази настройка. По този начин, дори и да не знае даден език, потребителят пак може да се ориентира из съответната чуждоезична Уикипедия. Общите многоезични проекти като Общомедия, Мета и Уикивидове са по подразбиране с английски интерфейс, но също могат да се променят на български.

Понастоящем една от стандартните настройки на сайта е подчертаването на препратките, с което българската версия се различава от почти всички други езикови версии на Уикипедия. Множеството дискусии и анкетата по този въпрос не показват единодушие и превес на някое от двете предпочитания, поради което премахването на подчертаването е оставено по избор на потребителите през личните настройки, меню "Други настройки" (вижте упътване).

Много допълнителни удобства в Българоезичната Уикипедия са реализирани като локални потребителски скриптове и джаджи. Някои от тях са взети наготово от други уикита, а някои могат да се ползват само тук. За да работят правилно, потребителят трябва освен това да активира през браузъра си JavaScript.

Менюта в облик Монобук[редактиране на кода]

Хоризонтална лента с менюта[редактиране на кода]

Меню „Навигация“[редактиране на кода]

Съдържа връзки към някои от основните страници в уикито, измежду които Началната страница, Портала за общността и Помощ. Какво се случва в реално време можете да проследите от списъка с Последни промени, а също и да си направите разходка из енциклопедията, щракайки на връзката Случайна страница или Съдържание.

Менюто може да се променя чрез системното съобщение MediaWiki:Sidebar.

Меню „Търсене“[редактиране на кода]

Вижте също Уикипедия:Търсене.

Под полето за търсене има два бутона „Отваряне“ и „Търсене“.

  • Ако натиснете бутона „Отваряне“ и думата, която търсите, точно съвпада със заглавието на съществуваща страница, то тази страница веднага ще ви се отвори на екрана. Ако няма такова съвпадение, то все едно сте натиснали бутона „Търсене“: ще се изведе списък с резултати — страници, които по някакви критерии са отчетени като релевантни.
  • Ако натиснете бутона „Търсене“ и думата в полето не съвпада точно със заглавието на съществуваща страница, то ще се изведе списък с резултати. Ако има такова точно съвпадение, то в списъка с резултати страницата, озаглавена по този начин, ще се появи на първо място.

При активно поле на търсене (т.е. в случай, че в него мига курсорът) натискането на клавиша „Enter“ работи като бутона „Отваряне“. Неслучайно и бутонът „Отваряне“ е в получер шрифт: измежду двата той се ползва с приоритет.

Меню „Инструменти“[редактиране на кода]

Съдържанието на менюто варира в зависимост от именното пространство, режима на достъп и потребителските права. Всички инструменти, които изобщо могат някога да се видят в това меню, са следните:

Какво сочи насам
Това е един от най-често ползваните инструменти. За произволна страница дава списък на страниците, които съдържат поне една препратка към нея, или са пренасочващи към нея, или в които страницата е включена. Списъкът може да се филтрира по всяка една или комбинации от тези възможности, както и по именно пространство.
Свързани промени
Инструментът „Свързани промени“ дава за всяка страница списък на последните редакции, настъпили по страниците, към които тя съдържа препратки или ги включва. Инструментът може да се ползва за проследяване историята на включване на нови страници към категория (вж Уикипедия:Наблюдение на страници).
Качване в Общомедия
Тази връзка съдържа някои от най-важните инструкции, които редакторите трябва да прочетат преди да пристъпят към качване в Общомедия на файлове, задължително под свободен лиценз.
Специални страници
Това е списък на някои от най-често използваните специални страници, особено що се отнася до техническата поддръжка на уикито.
Версия за печат
Задава версия за печат на основното пространство от страницата, без хоризонталната и вертикалната ленти с менюта. Възможно е някои графични компоненти от статията да не бъдат добре визуализирани, например рамки на таблици. В дъното на страницата се изписва датата и часа на последната промяна на страницата, както и заявлението за лиценза на материала.
Постоянна препратка
Дава препратка към актуалната версия от историята на страницата, която изглежда във вида http://bg.wikipedia.org/w/index.php?oldid=....... Стойността на параметъра oldid е поредния номер на редакцията в базата данни и той по уникален начин я идентифицира и свързва съдържанието на страницата с датата, часа и автора на редакцията. Взимането на този номер от постоянната препратка е необходимо в различни ситуации, например при посочване в шаблон {{превод от}} на конкретната версия на страница от чуждоезикова уикипедия, откъдето е направен превод на съответната българска статия.
Цитиране на статията
Подстраници
Този инструмент е специално добавен и не е част от стандартния интерфейс на едно уики. Може да се срещне на сравнително малко места, но е много удобен. Дава списък към подстраниците на дадена страница и улеснява навигацията из уикито.

Приноси
Инструментът дава списък на потребителските приноси, когато е отворена личната страница или личната беседа на потребителя. От всяка друга страница може да се извика, като в търсачката се напише Special:Contributions/... или Специални:Приноси/... (на мястото на ... стои потребителското име).
Дневници
Инструментът дава списък на записите в дневниците, направени от даден потребител, когато е отворена личната му страница или беседа. От всяка друга страница може да се извика, като в търсачката се напише Special:Log или Специални:Дневници и се впише потребителското име.
Писмо до потребителя
Когато е отворена личната страница или беседа на потребител, инструментът дава възможност да му се изпрати електронно писмо, в случай, че той е разрешил това. От всяка друга страница може да се извика, като в търсачката се напише Special:Emailuser/... или Специални:Писмо на потребител/... (на мястото на ... стои потребителското име).

Блокиране
Връзка към Специални:Блокиране. Показва се само в интерфейса на потребителите със статут на администратори, и само в рамките на потребителски страници.

Меню „В други проекти“[редактиране на кода]

Когато статията съдържа препратки към съдържание в други Сродни проекти като Общомедия, Уикицитат, Уикиизточник и т.н., връзките към тях се визуализират вляво в меню „В други проекти“. Най-често връзките към такива страници се осъществяват чрез шаблоните към сродни проекти.

Меню „На други езици“[редактиране на кода]

Когато статията съдържа Междуезикови препратки към аналозите ѝ на други езици, връзките към тях се визуализират вляво в меню „На други езици“ („Езици“, когато е празно).

Клавишни комбинации за бърз достъп[редактиране на кода]

Клавишна комбинация Интерфейсно съобщение (и/или допълнително обяснение) Достъп през търсачката
Alt + Shift + . (Моята потребителска страница) Специални:Моята страница
Special:Mypage
Alt + Shift + n Моята беседа Специални:Моите приноси
Special:Mytalk
Alt + Shift + y Моите приноси Специални:Моите приноси
Special:Mycontributions
Alt + Shift + l Моят списък за наблюдение Специални:Списък за наблюдение
Special:Watchlist
Alt + Shift + z Начална страница Начална страница
Alt + Shift + r Последни промени Специални:Последни промени
Special:Recentchanges
Alt + Shift + x Случайна статия Специални:Случайна страница
Special:Randompage
Alt + Shift + j Какво сочи насам Специални:Какво сочи насам
Special:Whatlinkshere
Alt + Shift + k Свързани промени Специални:Свързани промени
Special:Relatedchanges
Alt + Shift + u Качване в Общомедия Mediawiki:Uploadtext
Alt + Shift + q Специални страници Специални:Специални страници
Special:Specialpages
Alt + Shift + p Версия за печат (в режим на четене) -
Alt + Shift + p Предварителен преглед (в режим на редактиране) -
Alt + Shift + c (Преглед на основната текущо отворена страница — важи за всяко именно пространство) -
Alt + Shift + t Беседа (преглед на прилежащата беседа към текущо отворената страница) -
Alt + Shift + e Редактиране (отваряне на текущо отворената страница в режим на редактиране) -
Alt + Shift + + (Започване на нов раздел — само в беседите) -
Alt + Shift + h История (отваряне на историята на текущо отворената страница) -
Alt + Shift + m Преместване (преместване на текущо отворената страница — само за регистрирани потребители) -
Alt + Shift + w Наблюдение (Отбелязване на текущо отворената страница за наблюдение) -
Alt + Shift + d Изтриване (само на текущо отворената страница — за администратори) -
Alt + Shift + = Защита (само на текущо отворената страница — за администратори) -
Alt + Shift + * (Опресняване на кеша за дадена страница — само при включена джаджата PurgeTop в личните настройки) -
Alt + Shift + s Съхраняване (в режим на редактиране) -
Alt + Shift + v Показване на промените (в режим на редактиране) -
Alt + Shift + i Отбелязване на промяната като малка (в режим на редактиране) -

Редактиране и превод на интерфейса[редактиране на кода]

Интерфейсът на сайта се задава посредством системни съобщения от именно пространство МедияУики, и като такива те са достъпни за редактиране само на потребители със статут на администратори.

Тъй като софтуерът МедияУики непрекъснато подлежи на подобряване, разширяване и промени във времето, някои системни съобщения се променят или се появяват нови. Оригинално всички системни съобщения са на английски език, като преводът им може да се направи или локално, от местни администратори в Българската Уикипедия, или глобално, за целия софтуер, от потребители със статут на преводачи в сродния проект translatewiki.net. Някои от глобално преведените съобщения са допълнително приспособени в това, както и във всяко друго уики, във връзка с особеностите на проекта и потребителите му. Ако няма такива съображения, за предпочитане е преводите да се правят глобално направо в БетаУики. Страницата на българските преводачи е Betawiki:Bulgarian.

Превод[редактиране на кода]

Един от начините за превод на интерфейса е директно от списъка със системни съобщения.

В случаите обаче, в които искаме да направим превод на текст (от дадена страница), зад който не знаем какво системно съобщение стои, е необходимо първо да открием неговото име. Това може да стане, като добавим ?uselang=qqx към адреса на страницата, в която то се използва (пример). След като сме открили името на системното съобщение, може да направим превод на български по два начина:

през МедияУики (локално за уикито)[редактиране на кода]

За превод на системното съобщение „vector-view-history“, е необходимо да навигираме до МедияУики:vector-view-history.

през translatewiki.net (глобално за всички уикита)[редактиране на кода]

За превод на системното съобщение „vector-view-history“, е необходимо да навигираме до MediaWiki:vector-view-history/bg.