Уикипедия:Липсващото ръководство/Редактиране, създаване и поддръжка на статии/Документиране на източниците

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Уикипедия: Липсващото ръководство

Вероятно още в училище сте научили как да добавяте бележки под линия и в края на текста към съчинения и дисертации. Ако не сте добавили информация относно източниците си, то съчинението ви ще получи доста ниска оценка.

В Уикипедия еквивалентът на слабата оценка е да се налага друг редактор да връща редакцията ви, оставяйки статията в състоянието, в което е била преди вашата промяна. Ако искате да добавите нова информация към статии и тя да остане там, първо трябва да разберете правилата на Уикипедия. Тази глава разяснява тези правила. Ако ги следвате, то вие ще спомогнете в гарантирането на прецизността и правдоподобността на статиите.

За да добавите източник (това, което в Уикипедия се нарича цитиране на източник), също така ще трябва да научите и някои технически неща — как работи софтуерът на Уикипедия с външни препратки и как създава бележки под линия. Тази глава включва две ръководства, които ви показват как да създадете препратки и бележки под линия.

Указания за документацията[редактиране на кода]

Уикипедия не е място за документиране на предишни недокументирани и за докладване на нови открития, за публикуване на нови теории или за записване на лично наблюдавани събития, които могат да ви се считат интересни. Това съдържание може да е истина, но доколкото това засяга политиката на Уикипедия, само истината не е достатъчна. Информацията трябва да е проверима, което означава, че тя трябва да е подкрепена от публикуван извън Уикипедия източник. Или, по-просто казано, Уикипедия никога не трябва да е първото място, в което една новина се появява. Ако едно дърво падне в гората и това не е отбелязано никъде другаде, то Уикипедия също не трябва да го отбелязва.

Бележка:
Някои места в мрежата приветстват оригиналните произведения и отразяване. Можете да намерите списък на страницата en:Wikipedia:Alternative outlets. Някои от тях, например Уикиновини, са сродни проекти.

Ето накратко и правилата на Уикипедия относно документацията:

  • Това, което знаете, че е истина (или, по-точно, което мислите, че е истина), не е критерий за това какво може да твърдите в Уикипедия. Информацията трябва да идва от публикуван и надежден източник.
  • В идеалния случай, винаги цитирайте източника си, когато добавяте нова информация в Уикипедия. Ако добавяте цитат, или нещо, което е много вероятно да бъде оспорено, абсолютно задължително е да цитирате публикуван и надежден източник.

Уикипедия има три основни принципа относно съдържанието. В Глава 1, Редактиране за първи път е обсъден един от тях — Неутрална гледна точка. Другите два принципа се отнасят повече за новодобавено съдържание: Без оригинални изследвания и Възможност за проверка. Бихте могли (и вероятно би трябвало) да прочетете повече за тези принципи. Препратките са У:БОИ и У:ВП; на която и да е страница в Уикипедия, просто напишете едно от двете в кутийката вляво, и натиснете Търсене.

Изобилстват погрешните схващания на тези принципи. Останалата част от този раздел е посветена на изясняването на някои от най-големите от тях.

Не всички източници са създадени равни[редактиране на кода]

Само надеждните източници издържат на критичния преглед на уикипедианската общност. Но какво прави един източник надежден? Да цитираме от указанието на Уикипедия в Благонадеждни източници (препратка: У:БИ): „Статиите в Уикипедия трябва да бъдат основани на благонадеждни публикувани източници.“. Повечето международни и национални вестници, списания и научни периодични списания полагат значителни усилия в избягването на грешки, в поддържането на правдоподобността и читателската си аудитория (и оцеляването си при обвинения в клевета или други съдебни процеси). От друга страна, един анонимен блогър може да се чувства достатъчно свободен да пише каквото и да е в мрежата, без да се притеснява от последствията. Основното правило е: „Самостоятелно публикувани книги, лични уеб страници и блогове са до голяма степен неприемливи в ролята си на източници.“. (Уикипедия:Възможност за проверка)

Връзки към платени сайтове

Работя по статия за Джони Рей, и открих точната информация, която търсех за ранната му кариера. Проблемът е, че тя е в сайта на вестник, който изисква регистрация, преди да могат да се четат архивите. Ако дам връзка към тази уеб страница, на страниците на другите редактори и читатели ще се появява съобщение, изискващо от тях регистрация. Как мога да цитирам тази информация?

Понякога ще намерите източник, който изисква регистрация, за да получите достъп до съдържанието му. Например, вестниците често изискват регистрация или дори заплащане, еднократно или чрез абонамент, за да можете да видите съдържанието им. Обикновено медицинските онлайн издания също изискват заплащане.

Първо, вие самите трябва да имате достъп до този източник; в противен случай не би трябвало да го цитирате (освен ако не преглеждате хартиената му версия). Така, дори и ако вие трябва да се регистрирате или да платите, то не можете да очаквате същото от читателите на статията. Все пак, добре е да се дава препратка към такъв източник, стига да цитирате изчерпателно, а не само да посочите връзка (линк).

Разбира се, ако успеете да намерите онлайн източник със свободен достъп с еднакво качество, използвайте него вместо този, който ограничава достъпа. На страницата the section about xx най-общо е разяснено какви свободни източници са на ваше разположение при писането на статии. Ако източникът има резюме или конспект, които са свободни за ползвани (и връзка към пълното съдържание, за което се иска достъп), достатъчно е да посочите по-кратката и свободна информация, която всички читатели могат да видят.

Някои източници могат да се приложат само при специфични и ограничени обстоятелства[редактиране на кода]

Сега, след като сте прегледали концепцията за благонадеждност, ще трябва да се запознаете с две ситуации, при които в други случаи „ненадеждна“ информация би могла да се появи в статиите в Уикипедия:

  • Материали от самостоятелно публикувани и съмнителни източници могат да бъдат използвани като източници в статии за самите тях. Такава информация трябва да се редактира като мнение. Например: „Според личния уеб сайт на Иван Иванов, той е роден в Панагюрище.“, а не просто: „Иван Иванов е роден в Панагюрище.“. Фактът, че в уеб сайта се твърди нещо, е безспорен; и точно това твърдение вие може да въведете като становище в случая.
  • Редакторските мнения и статиите за новини във вестниците не са едно и също нещо и вие би трябвало да подхождате към тях по различен начин. Например, може да кажете: „Вестник „Ивановградски новини“ е против разрушаването на историческата сграда на съда.“, ако сте прочели това редакторско мнение във вестника. Но не трябва да използвате формулировки, които превръщат мненията във факти — например, не можете да използвате редакторско мнение, за да напишете нещо подобно на това в статия в Уикипедия: „Разрушаването на местните забележителности в Ивановград през последните 20 години е трагедия.“ (обърнете внимание и на това, че се нарушава Неутралната гледна точка).