Уикипедия:Наръчник/Редактиране

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Кратък наръчник:  Редактиране • Форматиране • Препратки • Илюстрации и файлове • Категории • Таблици • Шаблони • Беседи

Вижте също: Редактиране на страници Съкращение: У:НР

Редактирането на страници е един от основните начини да допринасяте към Уикипедия и да се забавлявате.

Отваряне за редактиране

Ще започнем с най-простата възможност на Уикипедия — възможността да редактирате страници. Като изключим няколкото защитени страници, всяка страница в енциклопедията има бутон (или препратка) „редактиране“. Натискането му ще ви позволи точно това, което гласи — да редактирате страницата, която гледате в момента. Сайтове като този, в който всеки може да редактира всичко, са известни като уикита.

Опитайте! В нов прозорец отворете пясъчника и натиснете бутона „редактиране“ (Внимание: НЕ натискайте „редактиране“ на тази страница, а в новия прозорец!). Ще видите текста на страницата заедно с форматиращите символи. Наричаме това режим на редактиране.

Напишете нещо интересно и забавно, дори просто Здрасти!. След това съхранете редакцията и вижте какво сте направили. Повече подробности можете да прочетете на тази страница. Може би ще е най-удачно да я отворите в нов прозорец, за да можете да продължите напред с Наръчника.

Предварителен преглед

Бутонът Предварителен преглед ви позволява да видите как ще изглежда страницата след вашата редакция, преди да сте я съхранили. Опитайте! Редактирайте пясъчника, след това натиснете бутона Предварителен преглед. Всички правим грешки, а тази възможност ни позволява лесно и бързо да ги отстраним преди да сме запазили грешката.

Ако привикнете да използвате предварителния преглед преди да съхраните редакцията си, това ще спести много работа на вас и на другите уикипедианци. Това ви позволява да правите промени и виждате резултата толкова пъти, колкото желаете. Докато останете доволни от работата си.

Малки промени

Ако сте се регистрирали и вече сте влезли с име и парола в системата, преди да съхраните редакцията си, можете да отбележите, че сте нанесли малка промяна. Това ще покаже на другите редактори, че промяната ви е по-скоро козметична. Няма точно установено правило кога да използвате малка промяна и кога не, но често корекцията на правописни грешки и други дребни корекции като добавяне на интервал или препратка се смятат за малки промени. Ако се съмнявате дали промяната ви е малка, не я отбелязвайте като такава. За повече подробности вижте Уикипедия:Малка промяна.

Резюме на редакцията

Преди да натиснете Съхраняване, добра практика е да напишете кратко обяснение на промените, които сте нанесли, в полето „Резюме“ между полето за редактиране и бутоните Съхраняване и Предварителен преглед.

{{{title}}}.

Пробвайте наученото дотук в пясъчника, след което продължете с наръчника.