Уикипедия:Поемане на отговорност

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Като неформално правило, много уикипедианци предпочитат хората да влизат като регистрирани потребители, преди да правят драстични промени на съществуващи статии. Сравнете и съпоставете с друго правило - да бъдем смели при редактиране на страници.

За да влезете, щракнете върху препратка „Влизане” в горния десен ъгъл на която и да е страница. За подробности вижте Как се влиза.

Основание за това е поемането на отговорност; ако нямате регистрация като потребител, за останалите е по-трудно да се свържат с вас, за да направят някои коментари или да вземат отношение по написаното от вас. Някои потребители смятат, че да се занимават с потребители, които не са влезли, е объркващо, поради което можете да установите, че те смятат вашите приноси за по-малко сериозни и се отнасят по-подозрително към вашите мотиви.

Понякога можете да се объркате, дори когато потребителите са влезли регистрирани, защото те все още са доста анонимни. Някои потребители дори се регистрират с множество самоличности; те се наричат „марионетки”. Въпросите за поемането на отговорност и анонимността се крият както в поведението на потребителя, така и в регистрацията на потребителско име.

Но въпросът не е в това, че объркването на другите, само по себе си, е сериозно основание да се връща старото състояние след вашите редакции. По-скоро е в това, че драстична промяна настъпва с връщането на старото състояние на статии, в които е „инвестирана” дискусия. Качеството на статиите в Уикипедия идва като резултат на демократичен процес, и доверието, което останалите уикипедианци се научават да ви гласуват (въз основа на историята на вашата качествена работа), прави процеса на редактиране повече въпрос на колективна работа, а не на показност. Обаче този демократичен процес не винаги е идеален. Например, смята се, че някои хора, които нямат успех при редактиране със собствената си самоличност (понеже това би означавало участие в процеса на обсъждане), прибягват към влизане с анонимна самоличност, за да направят по-големи промени. Това може да доведе до увеличаване на незадоволителните резултати с течение на времето, особено, когато се работи колективно за написване на статия с неутрална гледна точка.

Всеки може да създаде потребителско име, да поддържа присъствие в Уикипедия и да бъде напълно анонимен (не е задължително да ни давате своето име или адрес на електронна поща), и то безплатно. Така че, макар и да позволяваме и да насърчаваме редакции от потребители, които не са влезли регистрирани, още повече насърчаваме потребителите да влизат регистрирани, когато смятат да правят големи промени. По този начин можете да застанете зад своята работа и така да изпратите послание към всички уикипедианци, че смятате своята работа за достойна да бъде защитавана.

Някой ден някои хора могат да изложат схващане, че в Уикипедия трябва да се изключат анонимните промени. Това по никакъв начин не може да бъде сигурно, защото не е ясно, дали много уикипедианци ще подкрепят добавяне на такава възможност към главния сайт на Уикипедия. Обаче всеки може да стигне до такава идея от базата данни на Уикипедия (напр., записана на CD-ROM), така че това е още една причина да се избягва анонимно писане на статии.

За повече информация вижте механизма за одобрение в Уикипедия.

Подобно предложение е да подписвате своите коментари на дискусионните страници, тъй като това прави проследяването на дискусията по-лесно.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Wikipedia:Accountability в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​