Уикипедия:Решения за политиката/Анекс към процедурата за решения на политиката

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на старо гласуване.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!

Анекс към приетите правила за вземане на политически решения

Гласуването е приключило. Анексът към процедурата за решения на политиката е приет със 7 гласа "За".

В съответствие с приетите правила за вземане на решения в Уикипедия, с препоръките за гъвкавост при съставяне на правила и като отговор на изразени притеснения от страна на някои уикипедианци, предлагам в самото начало към правилата и процедурата за вземане на решения да се добави следното определение за обхвата на действие и то да стане негова неразделна част.

Давайте предложения за промени, които ще бъдат включени, ако има подкрепа за тях. Основното нещо, което не трябва да изпускаме като цел, е "гъвкавост". За подробности вижте препоръките в английската Уикипедия en:Wikipedia:How to create policy. Моля всички, които минават оттук, да кажат какво мислят, дори и ако подкрепят, и особено ако не подкрепят, за да може текста да се подобри максимално.

Резюме на предишни обсъждания

Архив с обсъжданията преди 30 септември. Текстовете са преместени с цел изчистване на дебата.

  • Предвидено е ако се приеме, текстът да се добави в страницата Правила преди самите подточки (които остават непроменяеми).
  • Начален вариант : недостатъчно определен и недостатъчно гъвкав.
    • Не се гласува.
  • Нов опростен вариант : прекалено семпъл.
    • Гласуването започна, но в последствие се появиха забележки и още идеи за подобрения.
      • Няколко уикипедианци направиха забележки за недостатъчна яснота и за проблеми с рекурсия.
      • Предложение на Webkid за ясна дефиниция на "Политика".
  • Нов Обречен Опит : опит за подобряване чрез:
    • добавяне на "предисловие" с разширено определение за политика и политически решения;
    • технически се запазват характеристиките на "Новия опростен вариант".
  • Този вариант в момента се обсъжда. Моля всеки да помисли как може да се подобри, за да успеем да го приемем.

Нов Обречен Опит

Официална политика на Уикипедия и вземане на политически решения

Официалната политика на Уикипедия са целите и задачите, които преследва, и методи и средства, с които си служи Фондация Уикимедия и укипедианската общност в борбата за постигането им, за защита и запазване на своите интереси във вътрешните на общността взаимоотношения и в отношенията към външния свят (медии, различни организации, проекти и личности).

Целта на Уикипедия е създаването на свободна енциклопедия, събирането, разширяването, подреждането на цялото човешко знание и разпространението му до всеки човек на Земята.

Основните средства, с които уикипедианската общност си служи за изграждането на енциклопедията, са Лицензът за свободна документация на ГНУ и Неутралната гледна точка. Достоверността на текстовете се постига чрез възможност за проверка. За добрите взаимоотношения помежду си, участниците спазват цивилизованост и уикиетикет.

Българоезичната уикипедианска общност следва по традиция практиките, правилата и препоръките от най-голямата и стара уикипедианска общност - англоезичната. Повечето правила, методи и средства са изпитани с времето и на практика се прилагат успешно и в българоезичния проект. Част от практиките в англоезичната уикиобщност в момента не се прилагат тук, поради разликата в големините на двете общности. Част от правилата, управляващи българоезичния проект, са специфични за тукашната общност.

Основната цел на Уикипедия и основните средства за постигането ѝ не се подлагат на промени. За постигането на основната цел, българоезичната уикиобщност има свободата да вземе решения за идентифициране на конкретни междинни цели, задачи, условия и линии на поведение, както и за адаптиране на правилата или създаване на нови правила и средства. С изключение на основната цел (създаване на свободна енциклопедия) и основните средства (лицензът за свободна документация на ГНУ и неутралната гледна точка), общността може да промени или адаптира всеки аспект на политиката. Когато дадено решение е прието, то се прилага като част от официалната политика на българоезичната Уикипедия.

Процедура за вземане на политически решения

Решения за промени от какъвто и да било характер или адаптации на официалната политика се вземат единствено чрез аргументиране, достатъчно обсъждане и постигане на консенсус от страна на активната уикипедианска общност, както относно необходимостта им, така и относно и формулировката им. Такива обсъждания се правят на подстраница на Уикипедия:Решения за политиката, като решенията се вземат по следната процедура.

<!-- тук самите точки на правилата : # Общността трябва да бъде уведомена за провеждането...и пр. -->

Гласуване

  • Гласуването е приключило. Анексът към процедурата за решения на политиката е приет със 7 гласа "За".

Принципна подкрепа за текста

Официалното гласуване за принципно приемане на текста. Ако текстът бъде принципно приет според Правилата (75% от валидните гласове), включването му на страницата с Правилата или като отделна страница ще се реши чрез обикновено мнозинство на допълнителното допитване.

За

Моля гласувалите тук да посочат предпочитанията си в допълнителното допитване.

  1. Петко 06:53, 10 октомври 2005 (UTC)
  2. Хари 08:35, 10 октомври 2005 (UTC)
  3. --ИнжИнера 11:19, 10 октомври 2005 (UTC) Стабилен Stable
  4. Борислав 17:14, 10 октомври 2005 (UTC)
  5. Спас Колев 12:05, 11 октомври 2005 (UTC)
  6. Емил Петков 07:47, 16 октомври 2005 (UTC)
  7. --Webkid 22:54, 16 октомври 2005 (UTC)
Против
  1. ...

Допълнително допитване

Вижте също долното обсъждане.

Текстът да е на страницата с правилата

Текстът да не се променя, а направо да се залепи в страницата Правила (преди точките, които не се променят, на мястото на сегашното заглавие "Официално приети правила за гласуване и обсъждане на политически решения").

  1. ...
Текстът да е на отделна страница, посочена с препратка

Отделната страница е именно Уикипедия:Решения за политиката. Последното изречение се променя на "Такива обсъждания се правят на подстраница към Уикипедия:Решения за политиката, като решенията се вземат по процедурата, описана на страницата Уикипедия:Решения за политиката/Правила."

  1. Петко 07:04, 10 октомври 2005 (UTC)
  2. Хари 08:44, 10 октомври 2005 (UTC)
  3. --ИнжИнера 11:20, 10 октомври 2005 (UTC) Стабилен Stable
  4. Борислав 17:14, 10 октомври 2005 (UTC)
  5. Спас Колев 12:05, 11 октомври 2005 (UTC)
  6. Емил Петков 07:47, 16 октомври 2005 (UTC)

Коментари и предложения

Може би се повтаряме, обаче може и да е по-добре така. Предполагам, че някои неща, които уж са ни ясни по принцип на всички, биха могли да се сложат в едно "Предисловие", с цел доуточняване за тези уикипедианци, на които не им е сто процента ясно. Накратко, идеята е да се добави кратко описание що е политика в предисловието, след което заглавие "Процедура за вземане на политически решения", след което приблизително настоящето (към 29 септември [1]) предложение за добавяне към правилата. Без това, че самата процедура е била приета с политическо решение: тя е приета с пълно единодушие и дори ретроспективно е спазила процедурата. --Петко 04:31, 30 септември 2005 (UTC)

На мен лично ми харесва имено този [обречен :-)] вариант и ако трябва да гласувам, бих гласувал за него, а не за съкратения вариант, за който почнахте да гласувате.--Хари 16:25, 1 октомври 2005 (UTC)
Това е вече нещо. Имам засега само 2 редакционни забележки: 1. Уместно заглавие, нещо като Политики и политически решения в Българската уикипедия; и 2. Никакви точки, а линк към взетото, гласувано вече решение. За едно нещо трябва да пише само на едно място. Както е гласувано, така остава, докато не се яви крайна нужда от промяна. Там (на „Правилата за ...“ ) трябва да се добави, извън тях, раздел „Вижте също“ с линк към тази дефиниция. И после още линкове, ако трябва. Самите правила, пак повтрарям - нихт пипен, ние не обсъждаме тяхната промяна, а дефиниция, която е трябвало да се приеме преди тях. Е, по-добре късно, отколкото никога. Ще огледам пак внимателно текста, за още нещо пропуснато или неточна дума, но засега са тези 2-те. --ИнжИнера 22:48, 1 октомври 2005 (UTC) Стабилен Stable
P.S. Някои неща не са ни ясни на всички, понеже сме по-простички затова трябва да ни се напише като за инжинери. Примерно. аз така и не разбрах какво е „константно използване на киборд от басист“, а на вас ви е ясно. Ама това за басиста не е от такова значение, както политиката. --ИнжИнера 22:48, 1 октомври 2005 (UTC) Стабилен Stable
Промених заглавието по приблизително твойто предложение. За второто, идеята беше този текст, като го отгледаме и оправим, направо да се залепи в страницата Правила (преди точките, които не се променят), без линк, ми да си са заедно - по-лесно е да се чете, като са на едно място. Затова и израза "следната процедура" (след забележката на Хари). Самото добавяне на дефиниция с гласуване представлява такава "крайна нужда от промяна". Ако има обаче друга добра причина да са разделени, може и да не ги събираме. --Петко 23:49, 1 октомври 2005 (UTC)
Потвърждавам предложението си „Правилата...“ и „Дефиницията...“ да са си отделно. Не ми вървят заедно, едното е принципно, а другото - рецептурно, със срокове и проценти. Връзката да се прави чрез линкове „Вижте също“ или шаблон „Принципи и политики в Бъкгарската Уикипедия“ --ИнжИнера 06:06, 3 октомври 2005 (UTC) Стабилен Stable
На мен пък не ми вървят да са разделени. И двете неща са принципни, едното словом, другото цифром говорят за едно и също нещо, като са отделени с различни заглавия. Убеден съм, че трябва да са на една страница, и заради смисъла, и заради по-лесното прочитане от новодошли (вместо да отварят няколко страници, отварят само една). Пък ако щеш едното да е вградено с шаблон в другото, макар че е излишно усложнение. Предлагам да изчакаме да чуем какво мислят останалите. --Петко 06:38, 3 октомври 2005 (UTC)
Всъщност, ако отделната страница е самата Уикипедия:Решения за политиката, тя така или иначе ще бъде отворена преди страницата Правила. Така съм съгласен дефиницията да бъде на тази страница, даже ми сеструва по-добре. --Петко 07:10, 10 октомври 2005 (UTC)

Като гледам, не се появиха забележки и големи несъгласия, което ме радва. Едно остана да се уточни, дали текстът да е на същата страница Правила. Сегашното предложение е текстът да бъде на мястото на заглавието "Официално приети правила за гласуване и обсъждане на политически решения". Има едно предпочитание да са на различни страници и едно да са на една (текущото предложение). Ако има повече доводи, за да са на различни страници, и повече подкрепа, ще променя предложението, затова кажете какво мислите (за или против сте да са на една страница), че да го приключим, стига сме се мотали. Ако няма изказани мнения, в понеделник ще подложа на гласуване сегашното предложение. --Петко 15:05, 7 октомври 2005 (UTC)