Уикипедия:AutoWikiBrowser

от Уикипедия, свободната енциклопедия
AutoWikiBrowser
Полуавтоматизиран редактор за Уикипедия
Информация
АвторBluemoose (оттеглил се)
РазработчикMagioladitis
Reedy
Rjwilmsi
Последна версия5.9.0.0
3 януари 2017
Програмен езикC#
Операционна системаWindows Vista и по-нови
Платформа.NET Framework
Език на интерфейсаанглийски
Вид софтуерИнструмент за Уикипедия
ЛицензGPL v2
Уебсайтsourceforge.net/projects/autowikibrowser/
AutoWikiBrowser в Общомедия

AutoWikiBrowser (накратко AWB) е полуавтоматизиран инструмент за работа с МедияУики, създаден с цел да направи досадните и повтарящи се задачи свързани с редактирането по-бързи и по-лесни за изпълнение. По същество той представлява браузър, който работи с генериран от потребителя списък на страници за промяна, като показва промените, които трябва бъдат направени, след което преминава към следващата страница от списъка, след като промените са одобрени или отхвърлени от потребителя. При определени настройки, предлага промени (предимно свързани форматиране), които се правят в допълнение към основната промяна, но те са приложими предимно за английската Уикипедия.

AWB работи под Windows Vista и по-нови версии. Работи относително добре и под Windows 2000/XP, Wine под Linux и Mac, но не се поддържа официално.

Към момента, AWB може да създава списък на страници имащи една или повече категории, „Какво сочи насам“, уики препратки на дадена страница, текстов файл, търсене в Гугъл, списък за наблюдение на потребител или потребителски приноси. AWB разполага с интегриран софтуер за търсене в копия на бази от данни на Уикипедия. Полето за редактиране на AWB поддържа Microsoft Text Services Framework, което се използва за работа с приложения за разпознаване на говор или устройства за вход чрез писане на ръка.

Изходният код на приложението се разпространява под GPLv2 (вижте страница Техническа документация). Разработено е на C# със средата Microsoft Visual C# Express Edition/Visual Studio, която е налична безплатно на страницата за изтегляния на Microsoft.

Създаден е и IRC канал за AWB на #AutoWikiBrowser (свързване).

Правила за ползване[редактиране на кода]

  1. Носите лична отговорност за всяка редакция, която направите. Не пренебрегвайте качеството, заради скоростта на редактиране и преглеждайте всяка една промяна преди да я запазите.
  2. Спазвайте всички правила, принципи и общи практики на Уикипедия.
  3. Не правете спорни редакции. Осигурете консенсус на подходящото място за редакциите, които могат да бъдат оспорени; страницата за разговори, страницата на даден проект и т.н. Правилото „Бъдете смели“ не е оправдание за масова промяна на статии, без да има консенсус за това. Ако някой оспори редакциите, работещият с AWB е длъжен да покаже, че е постигнат консенсус по въпроса или да отвори дискусия, за да се постигне такъв, ако редакциите са по-мащабни.
  4. Не правете незначителни или маловажни редакции. Редакция, която няма забележим ефект върху визуализацията на дадена страница в общи линии се счита за незначителна. Ако имате съмнения или ако други редактори възразяват срещу редакции на базата на това правило, постигнете консенсус на подходящото място, преди да продължите с още подобни редакции.
Многократни нарушения на тези правила могат да доведат до забрана за работа със софтуера, без предварително предупреждение. Ако желаете да създадете бот, вижте Уикипедия:Бот: заявки за бот могат да се правят на Уикипедия:Бот/Заявки.

Работа със софтуера[редактиране на кода]

(1) Регистрация[редактиране на кода]

Българска Уикипедия[редактиране на кода]

За работа с Уикипедия на български език регистрация не е необходима.

Английска Уикипедия[редактиране на кода]

Ако искате да използвате софтуера, добавете потребителското си име на страницата за заявки за регистриране. След като потребителското ви име е добавено на на страницата за проверка можете да използвате AutoWikiBrowser на английската Уикипедия.

Всеки може да се регистрира, но само с одобрение от администратор. По правило ще бъдат регистрирани само потребители с повече от 250 неавтоматизирани редакции от основното пространство или общо 500 редакции от основното пространство. Най-вероятно никой няма да се свърже с вас, ако регистрацията ви е одобрена, за това хвърляйте едно око от време на време на страницата за проверка или я добавете към списъка си за наблюдение. Административните акаунти са автоматично одобрени за работа със софтуера, дори и без регистрация.

Ако възнамерявате да използвате само функционалностите „Make list“ и „List comparer“, нямате нужда от регистрация. Тези функционалности не изискват потребителско име и не проверяват за наличие на достатъчно права.

(2) Изтегляне[редактиране на кода]

Изтеглете софтуера от тук. Уверете се, че щраквате на правилния бутон за сваляне, тъй като може да има няколко бутона. Правилният бутон е зелен и се намира в кутийката, съдържаща описанието, точно над снимките на екрана.

Ако искате да работи с последната версия от SVN, вижте en:Wikipedia:AutoWikiBrowser/Sources.

Стартиране под Уиндоус[редактиране на кода]

AWB се разпространява като zip файл и е препоръчително да се разархивира в нова директория, а не директно да се стартира от десктоп-а. AWB няма нужда от специална инсталация, а се стартира просто от главния файл: AutoWikiBrowser.exe (файлът WikiFunctions.dll трябва също да е наличен). AWB може да бъде разархивиран в която и да е директория, но при някои машини може да има проблеми с правата за достъп и софтуера на не работи коректно, ако е разположен на мрежово устройство. Ако се колебаете, разархивирайте AWB някъде в устройство C:\, например в папка 'Downloads'.

AutoWikiBrowser изисква минимум Windows XP. Освен това изисква .NET Framework 3.5 и или по-нова версия.

Работи под 2000/XP въпреки, че тези версии на Уиндоус не се поддържат вече от Microsoft, но потребителите на Windows 2000 и Windows XP трябва да изтеглят и инсталират .NET Framework 3.5 (този пакет е автоматично включен в Windows Vista).

Стартиране под Linux/Mac[редактиране на кода]

Под Линукс, AWB работи предимно чрез Wine с инсталиран .NET 3.5 и е подходящ за нормално редактиране. Процесът на инсталация е същият както при en:Wikipedia:Huggle/Wine.

AWB може да бъде стартиран на Mono, макар и с някои странни грешки, освен това компонента на уеб браузъра все още не работи под Mono. AWB под Mono все още не е подходящ за нормално редактиране.

При Mac, AWB не е налично като стандартно приложение, но би могло да се ползва чрез виртуализация с Parallels Desktop под Mac (в зависимост от поддържаните от него операционни системи), след което да се стартира Microsoft Windows виртуално с AWB, което става съобразно инструкциите за стартиране под Уиндоус по-горе. Забележете, че тази опция не е безплатна, тъй като се изисква лиценз за Parallels Desktop за Mac и за Microsoft Windows. Друг вариант е да се използва безплатният софтуер VirtualBox. AWB може да се използва и под Wine на Mac. WineHQ имат страницата с информация за Wine под MacOS X. Мениджър на пакети, като Homebrew може да се използва за инсталиране на Wime. Вижте Wine под Mac чрез homebrew.

(3) Първи стъпки[редактиране на кода]

  1. От раздел „Make list“ в долната част за „Source“ изберете „Category“ и в поле „Категория“ въведете име на категория.
  2. Щракнете на „Make list“ и списъкът на страниците ще се зареди.
  3. Установете някакви настройки, като например за търсене и замяна, резюме и т.н.
  4. От таб „Start“ кликнете бутона „Start“, при което ще се зареди първата страница с попълнените промени и разлика между версиите.
  5. Направете промени на страницата, чрез полето за редактиране, което се намира долу в дясно и натиснете „Save“ или „Skip“, при което следващата страница ще бъде заредена автоматично.

За повече информация, в това число евентуални проблеми с други софтуер и облици на Уикипедия, вижте страница FAQ.

AWB разполага със специална функционалност „Database Scanner“ за създаване на списъци от страници за по-нататъшна обработка, без да се натоварват допълнително сървърите на Фондация Уикимедия.

Периодично се създават експортирания на базите от данни (за повече информация вижте тук), които са достъпни за свободно сваляне. Най-доброто и полезно експортиране за българоезичната Уикипедия е bgwiki-latest-pages-articles.xml.bz2 (папка [1]). Съществува страница за прогреса на експортите на базите от данни, която ви позволява да видите състоянието на текущото експортиране и лесно да го прегледате и изтеглите.

След изтегляне, файлът трябва да бъде разархивиран. От 270 МБ bz2 архив, ще се получи експорт на базата от данни в XML файл от около 2.2 ГБ.

Сканируем .xml файл от избрани файлове може да бъде генериран чрез Специални:Изнасяне.

AWB може да зарежда и работи с плъгини. Плъгините могат да обработват текст на страници и да разширяват потребителския интерфейс и са във вид на библиотеки (.dll файлове), които могат да се разработят на който и да в .NET език като C# или Visual Basic .NET. При стартиране AWB автоматично проверява дали има налични плъгини в папката от която е стартиран. Всеки намерен плъгин бива зареден и инициализиран без да се налага допълнителна намеса от потребителя.

AWB включва WikiFunctions.dll, който може да се използва и в други проекти. DLL-библиотеката съдържа система за управление на уеб браузър за уики текст, редактор за страници, система за създаване на списъци от страници и други инструменти и компоненти.

Външни препратки[редактиране на кода]