Уилям Фридман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Уилям Фредерик Фридман
американски криптолог
Уилям Фредерик Фридман 
Роден: 24 септември 1891 г.
Починал: 12 ноември 1969 г. (78 г.)

Уилям Фредерик Фридман (на английски: William Frederick Friedman, на руски: Уильям Фредерик Фридман) е американски криптолог от руски произход. Полковник от Въоръжените сили на САЩ, сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ.

Малко преди началото на Втората световна война той става организатор и първи директор на американската тайна служба за радиотехническо разузнаване (Signal Intelligence Service), която основно се занимава със засичането, локализирането и разшифроването на чуждестранни съобщения.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Терминът криптология е създаден от Фридман. Той развива статистически метод (Фридман-тест), за да може шифрованите текстове да бъдат разглеждани чрез езикови специфики и най-вече, за да може се достигне до ключ към тях благодарение на дадените специфики. Неговият метод е публикуван през 1920 г. Той намира приложение в лингвистиката и разчитането на шафировани исторически писмени документи.

Уилям Фридман допринася съществено за разчитането на закодирани военни съобщения през Втората световна война. Той също се опитва, заедно с 16 други специалисти, да разшифрова и Ръкописа на Войнич - след 1 год. тези опити са прекратени без никакъв успех.

Уилям Фридман, още като дете, чете разказите Едгар Алън По и започва да се интересува от криптографията. Особено впечатление му прави Златният бръмбар.

Фридман е женен за криптоаналитичката Елизабет Фридман.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „William Friedman“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.