Улица на процесиите

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Част от стените на улицата

Улицата на процесиите е условно название на пътя, водещ до Портата на Ищар - Ищар в древния град Вавилон. Датира от Нововавилонското царство, VI век пр.н.е. и от времето на споменатия в Библията цар Навуходоносор II. Запазен строителен надпис показва, че е построена по негова поръчка. Включена е сред седемте чудеса на света до VI век, след което е заменена от Александрийския фар.

Стените на улицата са облицовани с цветни глазирани керамични плочки, оцветени основно в свещения за месопотамските религии тъмносин цвят. Изобразени са лъвове, бикове и различни фантастични животни като грифони и дракони, които се смятат за пазители на портите и градовете. Изобразителните пана са очертани от растителни фризове. Изобразени са и свещени растения, като палмата.

Всяка година на новогодишния празник във Вавилон по „Улицата на процесиите“ са минавали религиозни шествия, при които в свещена обиколка са носени статуи на почитани божества. По нея са минавали процесиите в чест на великия бог Мардук – върховния бог на Вавилон. Улицата водела от външните укрепления на града до „Портата на Ищар“. От двете страни на улицата се издигали високи седемметрови стени. Те били украсени с пъстроцветни релефи на лъвове, а от „Портата на Ищар“ гледали озъбени изображения на дракони и грифони. Неприятелят, който искал да проникне във Вавилон, трябвало да мине по улицата, а тя се превръщала в път към смъртта.

По-голямата част от находките от „Портата на Ищар“ и „Улицата на процесиите“ са изнесени от Ирак. Възстановка на портата и част от улицата се съхраняват в берлинския Пергамски музей[1]. Малки части с изображения на бикове, дракони и лъвове се съхраняват в музеите в Истанбул, Детройт, Лувъра в Париж, Метрополитън в Ню Йорк и др.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ishtar gate and Processional Way // Посетен на 16 октомври 2017. (на английски)