Университет „Лучан Блага“ в Сибиу

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Университет „Лучан Блага“
в Сибиу
Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu
Ректорат на Университета „Лучан Блага“ в Сибиу
Ректорат на Университета „Лучан Блага“ в Сибиу
Девизна латински: Mens Agitat Molem
(на български: Умът движи нещата)
Основан1990
ВидДържавен
РекторПроф. Йоан Бондреа[1]
Преподаватели881
Студенти24 455
МестоположениеСибиу, Румъния
Сайтulbsibiu.ro
Карта
Университет „Лучан Блага“
в Сибиу
в Общомедия

Университетът „Лучан Блага“ в Сибиу (на румънски: Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu) е държавен университет, намиращ се в Сибиу, Румъния.

Наречен е на румънския философ, поет и драматург Лучан Блага. Основан е през 1990 г. с 5 училища: Литература, История и право, Медицина, Хранителна и текстилна промишленост, Инженерни науки. По-късно са създадени и други.[2]

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

Едно от първите висши учебни заведения в Трансилвания е създадено през 1786 г., със старта на Подготвителния курс за учители в Сибиу. Училището сменя профила си през 1850 г., когато става Висш богословско-педагогически институт.

През 1844 г. германското малцинство открива юридическа академия в Сибиу. Курсовете се провеждат на немски език до 1865 г., въпреки че записаните студенти не са само етнически германци. След 1865 г. в резултат на асимилационната политика, наложена от Австро-Унгарската империя, унгарският става официален език във всички образователни институции, включително и в Академията на Сибиу. Оттогава курсовете се преподават на унгарски език в продължение на 19 години, когато Академията е закрита.

Голяма част от 1400-те възпитаници на тази юридическа академия ще станат активни дейци на румънското културно движение в Трансилвания. Такива са и участниците в организацията на Великия съюз през 1918 г., който е учреден в сградата, в която се помещава ректоратът на Университета „Лучан Блага“ днес.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Известни личности, свързани с университета[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]