Униформа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мусолини и Хитлер в униформа

Унифо́рма, фо́рма (лат. forma - "форма"; лат. uniformis - "общ", "еднообразен", "еднакъв"). Униформата символизира функцията, изпълнявана от носителя й и неговата принадлежност.

Приложение[редактиране | edit source]

Носенето на униформа е прието в армиите на практически всички страни по света, като се разграничават два вида: полева и парадна. Освен това, униформи носят представители и на други "силови" ведомства: полицаи (в някои страни "милиционери"), митничари, пожарникари и др.

Освен това, униформата може да бъде задължителен атрибут и за представители на чисто цивилни професии, като например работници в транспорта, пощальони, сервитьори, обслужващ персонал в заведения за обществено хранене, хотели и т.н.

Униформи (обикновено наричани "екипи") носят спортисти по време на състезания. При големи турнири (напр. световни, европейски първенства, Олимпийски игри) униформеното облекло е задължително.

Преди години също задължителна, в момента е въпрос на избор, дали да бъде въвеждана и носена униформа от възпитаници на различни учебни заведения (детски градини, училища, колежи, университети). Напоследък все по-често униформеното облекло се разглежда не толкова като начин на унифициране, на "изглеждане еднакво" и "обезличаване", а напротив - като знак за статус, за принадлежност - особено към престижни структури.

История[редактиране | edit source]

Чисто прагматичната функция на униформата е разпознаването "свой-чужд" по време на военни действия. Още в Римската империя войниците са били с еднакво оръжие и доспехи. В Средновековието на щитовете са били изобразявани гербовете на рода, града, кралството или феодалния владетел.

В сегашния си вид униформата се появява сравнително неотдавна от историческа гледна точка - със създаването на постоянни армии след Тридесетгодишната война (1618—1648). Понеже еднакво военно облекло въвеждат едновременно няколко държави, не може да се каже къде, коя страна за първи път въвежда военна униформа.

Първоначално ярки, именно за да се забелязват, понастоящем цветовете на униформите се избират максимално близки до естествените цветове в средата, в която се предполага, че конкретният род войска би водил битка. Ако преди целта е била да отличиш своя от чуждия, понеже битките са били водени "отблизо", след Първата световна война, при повишаване далекобойността на оръдията, целта е да се скриеш възможно най-добре от противника.