Ученикът на дявола

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ученикът на дявола
The Devil's Disciple
РежисьориГай Хамилтън
ПродуцентиХарълд Хехт
СценаристиДжон Дайтън
Роланд Кайбий
Базиран на от Джордж Бърнард Шоу
В ролитеБърт Ланкастър
Кърк Дъглас
Лорънс Оливие
Джанет Скот
МузикаРичард Родни Бенет
ОператорДжак Хилдярд
МонтажАлън Осбистън
Филмово студиоХил-Хехт-Ланкастър Продакшънс
Брайнапрод
Жанркомедия
исторически
Премиера20 август 1959
Времетраене83 минути
Страна Великобритания
 САЩ
Езиканглийски
Цветностчерно-бял
Бюджет$ 1 500 000
Приходи$ 1 800 000
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Ученикът на дявола“ (на английски: The Devil's Disciple) е историческа комедия от 1959 година с участието на Бърт Ланкастър, Кърк Дъглас и Лорънс Оливие, копродукция на Великобритания и САЩ. Филмът е адаптация на едноименната пиеса на Джордж Бърнард Шоу от 1897 година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Ричард „Дик“ Дъджеън (Кърк Дъглас) е отхвърлен от семейството си в колониалния град Уебстърбридж, Ню Хемпшир. Той отвръща на омразата им с презрение. След смъртта на баща си, който погрешно е припознат от британците като бунтовник и обесен в съседния Спрингтаун, Дик сваля тялото му от бесилото, където британците са го оставили за назидание на останалите и го погребва в енорияшкото гробище в Уебстърбридж. Той се завръща в родния дом, за да чуе завещанието на баща си, за ужас на останалите членове на семейството. Местният свещеник Антъни Андерсън (Бърт Ланкастър) се отнася любезно към него, въпреки бунтарския му дух, но възгледите на Дик ужасяват съпругата на Андерсън, Джудит (Джанет Скот). За всеобща изненада, бащата на Дик тайно е променил завещанието си малко преди да умре, оставяйки по-голямата част от имуществото си на Дик. Той е разочарован, когато разбира, че майка му не желае да остане с него. Дик се обявява за бунтар срещу британците и осмива роднините си като страхливци, когато те напускат дома си. В същото време, британците откриват гроба на баща му.

Докато е на визита в дома на Андерсън по покана на преподобния отец, Дик остава насаме с Джудит, защото Андерсън спешно е извикан на смъртния одър на госпожа Дъджеън (Ева Льо Галиен). Разбирайки ненавистта на Джудит към него, Дик се опитва да си тръгне, но Джудит го умолява да остане докато се прибере съпруга и. Докато чакат в дома нахлуват британски войници и арестуват Дик, смятайки го за Андерсън, вярвайки че именно той е свалил тялото на бащата на Дик от бесилото. Дик им позволява да го отведат, без да разкрива истинската си самоличност. Той заклева Джудит да запази тайната, че не е нейния съпруг и е отведен. Превъзбудената Джудит открива съпруга си. Той я пита дали Дик и е навредил по някакъв начин. Нарушавайки клетвата, Джудит разкрива на Андерсън, че войниците са дошли да го арестуват, но вместо него са отвели Дик. Андерсън е зашеметен. Той казва на Джуди, че се надява Дик да мълчи достатъчно дълго време, за да му осигури преднина и бързо изчезва. Разочарованата Джудит смята съпруга си за страхливец, без да знае, че той е отишъл да търси помощ от адвокат Хоукинс (Базил Сидни), тайният лидер на местните въстаници, а Дик се превръща в герой в нейните очи.

Джудит посещава Дик в ареста и го пита дали е действал от чувства към нея. Той и отговаря, че собствената му природа не позволява да се спаси за сметка на някой друг. По време на съдебния процес Дик е признат за виновен и е осъден на смърт чрез обесване. Появява се генерал Бъргойн (Лорънс Оливие), който остро критикува методите на Американската революция. Джудит прекъсва процеса, за да разкрие истинската самоличност на Дик, но без успех. Той ще бъде обесен при всички случаи. До Бъргойн достига новината, че американските бунтовници са превзели Спрингтаун и той и войниците му са в опасност, особено след като от Лондон не са изпратили обещаните подкрепления. Дик ще бъде обесен на градския площад. Той тръгва с палачите си и се подготвя да посрещне смъртта. В последния момент екзекуцията е прекъсната, когато се появява един бунтовнически офицер. Това е Антъни Андерсън, който е станал човек на действието когато в Дик е проговорила съвестта. Той започва да се пазари за живота на Дик и Бъргойн се съгласява да го освободи. Андерсън казва на Джудит и Дик, че той вече не е свещеник, а обикновен войник и че няма да застава на пътя им. Докато Дик се опитва да повлияе на Джудит да направи своя избор, Андерсън я сграбчва, мята я на коня си и напускат Уебстърбридж.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Номинации[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Awards for The Devil's Disciple // IMDb. Посетен на 2015-3-29. (на английски)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата The Devil's Disciple (1959 film) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​