Уърдинг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Уърдинг (квартал))
Уърдинг
Worthing
      
Герб
Изглед към града от градския кей
Изглед към града от градския кей
Страна Великобритания
Съставна страна Англия
Церем. графствоСъсекс
Адм. графствоЗападен Съсекс
Площ32.37 km²
Надм. височина7 m
Население104 600[1] души (2011)
Кметобщински съвет
Телефонен код+01903
Официален сайтwww.worthing.gov.uk
Уърдинг в Общомедия

Уърдинг (на английски: Worthing) е голям, крайморски град със статут на квартал (burrough) в Западен Съсекс, в историческо графство Съсекс. Разположен е в основата на Саут Даунс на 16 километра западно от Брайтън и 29 километра източно от Чичестър. С население, наброяващо 104 600 и площ от 32.37 km2, кварталът е вторият най-голям компонент в агломерацията Брайтън/Уърдинг/Литълхемптън, което го прави 12-а най-населена градска област в Обединеното Кралство.

Околностите на Уърдинг са заселени от поне 6000 години и тук се намира най-голямата концентрация на кремъчни рудници от Каменната епоха, едни от най-ранните в Европа. В самия квартал се намира високата крепост от Желязната епоха и една от най-големите в Британия Кисбъри Ринг.

Името Уърдинг означава мястото на Уърт/Уъртовото място, от староанглийското собствено име Уърт (Worth) значещо доблестен, благороден.

През много векове Уърдинг е малък рибарски град, издържащ се от риболов (скумрия), до края на 18 век, когато се развива в елегантен Джорджианската епоха крайморски курорт, привличащ богатите и известните на времето си. В 19 и 20 век областта е един от водещите земеделски/градинарски центрове на страната.

Работната сила в съвременния Уърдинг е насочена към сектор услуги и главно на услуги във финансовия сектор. Има три кина, както и едно от най-старите кина в страната. Писателите Оскар Уайлд и Харолд Пинтър са живели и работели в Уърдинг.

Източници[редактиране | редактиране на кода]