Уикипедия:Вашата първа статия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от У:ВПС)
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  
Редактирането в Уикипедия може да бъде уморително. Започнете с малки и лесни задачи – Рим също не е бил съграден за един ден. Но най-вече – пишете от правилната страна на клавиатурата...

Тази страница съдържа упътване за някои неща, които е добре да знаете, преди да създадете първата си енциклопедична статия. Първо са обяснени нещата, които трябва и които не трябва да правите, а след това – и как да ги направите. Съвсем сбито те се съдържат в следните 8 точки:

  1. Опитайте първо да редактирате вече съществуващи статии, за да се запознаете с форматирането в Уикипедия. Също попрочетете някои от най-добрите ни статии, за да се ориентирате как се пише в Уикипедия.
  2. Ако решите да създадете нова статия, потърсете в Уикипедия дали тя вече не съществува, може би под малко по-различно име.
  3. Съберете източници на информацията, която добавяте. Статии, които не цитират достоверни източници е възможно да бъдат оспорени, предложени за изтриване и дори бързо изтрити.
  4. Не създавайте статии за себе си и вашите приятели, нито рекламни статии, нито страници с лични есета.
  5. Внимателно подхождайте при: копирането на материали от външни източници, материали на спорни теми, изключително кратки статии, статии от интерес за много ограничен кръг от хора.
  6. Съберете източници на информацията, която добавяте в Уикипедия. (Това май вече го споменахме?)
  7. Създайте новата статия.
  8. Цитирайте най-отдолу събраните източници на информацията. (Важно е. Наистина.)

Бъдете смели! Няма ограничение новодошлите да пишат нови статии в Уикипедия. Въпросът е, че трябва да имате знанията за тези статии. Не се тревожете, ако объркате нещо при оформлението, всяка грешка може лесно да се коригира от някой по-опитен уикипедианец, докато Вие се научите как се прави. Ако другите уикипедианци сметнат, че статията ви нарушава сериозно политиката на Уикипедия, възможно е тя да бъде редактирана или изцяло изтрита. Ако съдържанието е качествено, а проблемът е само козметичен, статията вероятно ще бъде оправена и оформена от някого. Ако все пак се случи статията ви да бъде изтрита, първо потърсете грешката у себе си и започнете да четете други подобни статии, за да се ориентирате какво съдържание е приемливо. Въобще, четенето по принцип трябва да предхожда писането.

Потърсете дали статията съществува

Уикипедия не е бял лист хартия. Само българският ѝ клон вече съдържа 297 256 статии.

Преди да създадете нова статия, направете необходимите проверки дали вече не съществува статия на същата тема, но под малко по-различно име. На всяка страница ще видите полето на инструмента за търсене, използвайте го. Насоки за търсенето в Уикипедия ще намерите в Уикипедия:Търсене. Проверете и правилата за наименуване на статии.

Ако на избраната от вас тема вече съществува статия, но е под заглавие, което според вас малко хора ще се сетят да потърсят, то съществуват вариантите преместване под ново заглавие или създаване на пренасочване. Можете да прегледате и Дневника на изтриванията, за да разберете дали вашата статия е била изтривана някога и по каква причина. Нежелателно е да създавате наново страница, която е била изтрита.

Ако търсенето не изведе резултат, опитайте се да го разширите, като се ориентирате по статиите от съдържанието на категорията, която най-точно отговаря на вашата статия. А е възможно и текстът, който искате да добавите, да е по-удачно да се включи в рамките на по-общо формулирана статия.

Съберете източници

Съберете източници за информацията във вашата статия. За да си струва да се добави в енциклопедия, дадена тема трябва да бъде достатъчно значима и тази значимост да може да се потвърди с препратки към благонадеждни източници.

Да бъде един източник благонадежден означава над него да се упражнява някаква форма на редакторски контрол. Традиционно, най-благонадеждни се оказват печатните източници (и електронните им версии), макар че съществуват и изцяло уеб-базирани достоверни източници. Някои примери включват (но не са ограничени до): книги, публикувани от престижни издателства, вестници и списания (не всички), рецензирани научни издания, уебсайтовете на всяко от изброените, както и други уебсайтове, които покриват основните изисквания към печатните източници.

Общо взето, източници, върху които не се упражнява редакторски контрол, се считат за неблагонадеждни. Някои примери включват (но не са ограничени до): книги, отпечатани в условията на собствено финансиране (самиздат), блогове, електронни форуми, usenet-дискусии, BBS-и, фенсайтове и подобни. Като цяло, ако всеки може да публикува в източника информация, без някой друг да проверява тази информация, то този източник не може да се счита за благонадежден.

Казано с две думи, ако по дадена тема съществуват достоверни източници с достатъчно информация за самостоятелна статия, тогава темата е достатъчно значима и източниците могат да подплатят статията за нея в Уикипедия. Ако не можете да намерите благонадеждни източници (като вестници, списания или книги), откъдето да почерпите информация за статията си, тогава темата явно не е достатъчно значима и удостоверима и почти сигурно статията ще бъде изтрита. Следователно, вашата първа работа е да си намерите източници, независими от обекта на статията.

Веднъж щом разполагате с източници, лесно ще се научите как да ги цитирате. Не се притеснявайте за красивото им форматиране. Би било чудесно, ако източниците ви са оформени естетически, но по-важното е изобщо да присъстват.

Неща, които трябва да избягвате

Статии за вас, вашите приятели, вашия уебсайт, вашата група, вашия учител, вашия работодател, думата, която сте измислили, или разказа, който сте написали
Ако вие сте достатъчно значими, за да попаднете в енциклопедия, оставете някой друг да напише статията за вас. Добавянето в енциклопедията на статии за приятелите ви може и да е приятна изненада или забавна шега, но статиите като тези по всяка вероятност ще бъдат изтрити. При тази процедура сигурно ще има наранени чувства, а това може да се избегне с малко повече предварителен размисъл от ваша страна. Статията може и да остане, ако обектът наистина е енциклопедично значим и вие проявите необходимото смирение и я неутрализирате.
Теми с недостатъчна значимост
Хората често добавят в Уикипедия статии без да помислят предварително дали темите им наистина са значими, за да попаднат в една енциклопедия. Тъй като Уикипедия не страда откъм ограниченията на обема, типични за хартиените енциклопедии, нейните критерии за значимост позволяват включването на статии от много широк диапазон... и все пак не за всичко. Често срещан случай на първа статия са страниците за хора, групи от хора или компании, които не демонстрират значимост или важност и такива страници често биват изтривани по бързата процедура. Това може да се окаже обидно и за авторите на статиите, и за самите обекти, затова преди да започнете да пишете е силно желателно да прецените доколко избраната от вас тема е енциклопедично значима и в статията да изтъкнете (и най-добре да подкрепите с източници) в какво точно се изразява тази значимост. Уикипедия не е справочник за всичко, което съществува на този свят.
Статии с рекламно съдържание
Недейте да използвате Уикипедия, за да рекламирате продуктите или бизнеса си и не добавяйте външни препратки към комерсиалните си сайтове. В Уикипедия има място за статии за стоки и услуги, както и за някои значими компании и организации, но все пак това е енциклопедия, а не бизнес каталог и в нея няма място за всички фирми, фондации и сдружения.
Ако пишете за продукти или компании, нека написаното от вас бъде неутрално, подкрепено с независими източници, а вие самите не изпадайте в ситуация на конфликт на интереси.
Лични есета или оригинални изследвания
Уикипедия отразява съществуващото човешко познание; тук не е мястото за публикуване на нови творби. Не пишете статии, които представят ваши лични оригинални теории, мнения или прозрения. Често допускана грешка е новаторският синтез на идеи в дадена статия. Запомнете, че от това, че факт А и факт Б са верни, не следва, че А е следствие от Б или обратно. Ако А наистина е следствие от Б, то все ще се намери благонадежден източник за това твърдение, и той трябва да бъде цитиран.
Едно-единствено изречение или единствена външна препратка
В статиите е нужно да има реално съдържание. Само едно изречение или само една външна препратка, особено по някоя не особено популярна тема, не могат да оправдаят създаването на нова статия.
Подписи в статиите
Статиите в Уикипедия не се подписват, тъй като те са плод на колективен, а не на индивидуален труд. Освен това кой с какво е допринесъл към статията си личи чудесно от страницата с историята ѝ. Подписите обаче са необходими след мненията в дискусионните страници, не и в статиите.

Неща, за които трябва да внимавате

Копиране на материали и авторски права
Не копирайте от източниците си, а ако копирате – нека бъде съвсем по малко (1 – 2 изречения) и то като цитирате източника в детайли. Най-добрият вариант е да направите свой преразказ, основан на фактите в текста, и то по възможност, като използвате поне два източника.
Можете да копирате материали само ако сте сигурни, че те са в сферата на общественото достояние, но дори и за такива материали също трябва да посочвате източника на информация. Също така имайте предвид, че голямата част от уебсайтовете не са в сферата на общественото достояние (това, че четенето им е безплатно и не изисква регистрация, не ги прави свободни откъм съдържание). На практика, според американското законодателство, под чиято юрисдикция е и Уикипедия, повечето материали публикувани след 1 януари 1978 година автоматично биват защитени с авторски права дори и да не са придружени със заявление за авторство или със символа ©. Ако мислите, че материала, който добавяте в Уикипедия, е от сферата на общественото достояние, напишете откъде точно сте го взели или в статията, или на беседата (например, Публикуван е през 1895 година...). За повече информация вижте Уикипедия:Авторско право и en:Wikipedia:Copyrights.
Обстоен преглед и цитиране на източниците.
Статиите, които падат от небето и не са основани на посочени източници, са по-добри от нищо, но е трудно да бъдат проверени, което от своя страна е важен аспект на изграждането на достоверна енциклопедия. Потърсете и подберете възможно най-сериозните достъпни източници и ги цитирайте подобаващо. Това, заедно с преразказ на текста, ще ви помогне да избегнете възможността и съмненията за плагиатство.
Лобиране по спорни теми
Старайте се да не създавате статии с цел да популяризирате или отстоявате само една конкретна от множеството различни гледни точки по теми като политика, религия и други. Когато започвате статия на тема, по която съществува полемика и различни (обществено значими) гледни точки, отразявайте ги равностойно и непредубедено, без да лобирате за някоя от тях конкретно. Преди да започнете, прочетете за неутралната гледна точка в Уикипедия.
Изключително кратки статии и речникови дефиниции
Не за всяко понятие може да се напише енциклопедична статия, описанието на много думи се изчерпва с речникова дефиниция. Ако ви е приятно да пишете речникови дефиниции, то приносите ви ще са добре дошли в сродния на Уикипедия проект, Уикиречник.
В Уикипедия следва да се пишат енциклопедични статии, а това вече предполага, че по темата може да се предостави достатъчно информация. Приветстваме добре написаните кратки статии, мъничета, които служат за основа за бъдещо разширяване. Ако не разполагате с достатъчно информация, за да направите добро мъниче, може би въобще не се хващайте. Ако обаче се получи мъниче, не забравяйте най-накрая да поставите шаблона {{мъниче}} или някой от тематичните му варианти. Поставянето на този шаблон помага да се поддържа списък на статиите, които имат нужда от разширение.
Организация
Уверете се, че към новата статията сочат препратки от други статии, което можете да установите с инструмента какво сочи насам, и че статията е включена в поне една подходящо подбрана категория. В противен случай за читателите ще бъде по-трудно да я намерят, освен ако не я потърсят изрично.
Понятия от много ограничен интерес
Статии за неща като училища или улици интересуват или биха заинтересували доста тесен кръг от хора: завършилите училището или живеещите на улицата. Няма правило как се процедира в такива случаи, но ако статията не показва какво отличава точно този обект от хилядите други подобни на него обекти, е много възможно статията да бъде предложена за изтриване. Добавянето на снимков материал е един вариант да се добави стойност към статията. Най-добре е да се посочат външни независими източници на информацията, които да удостоверят значимостта на обекта.
Глаголни времена и наречия за време
В Уикипедия е прието да се пише в сегашно историческо време. Статиите по някои определени теми, като например митология, позволяват и минало свършено време.
Също така, не е добра идея да се използват преходни изрази, съдържащи наречия за време като „сега“, „догодина“ „преди година“, „от десет години“, тъй като с течение на времето те престават да бъдат актуални и информативни, могат дори да звучат подвеждащо. Уикипедия е замислена като дългосрочен проект за писане на енциклопедия, и изказът в статиите трябва да е съобразен с този факт. Твърденията в статиите винаги трябва точно да се датират.

Създайте вашата първа статия

Напишете в уикитърсачката заглавието, под което желаете да създадете вашата първа статия.

Ако на страницата с резултати видите съобщението:

В Уикипедия не съществува страница с това заглавие. Можете да я създадете.

значи това заглавие е свободно и можете да го отворите за редактиране с щракване на червената препратка.

Започнете текста си с дефиниция и кратко изложение, съдържащо най-важната информация за обекта на статията. Всички останали подробности можете да изложите след това, или ако текстът е по-голям, да го обособите в подходящо озаглавени раздели.

Не забравяйте да изброите източниците си в раздел „Източници“, дори и да не знаете как да ги форматирате. Това се учи впоследствие.

Ако работата по статията ще ви отнеме повече време, най-горе на страницата добавете шаблон {{редактирам}}, с който да покажете на другите редактори, че не сте приключили работата си и гледат неокончателен вариант на страницата. По този начин се предпазвате от конфликт на редакции с други потребители и от това да бъде предложена за изтриване заради суровия си вид. Има вариант и да подготвите статията първо на работна подстраница от личното си пространство и чак когато придобие завършен вид да я копирате наведнъж в основното именно пространство.

След като приключите с писането на страницата, преди да я съхраните, натиснете бутона Предварителен преглед, за да проверите за останали грешки по текста и форматирането. Можете да давате предварителен преглед неограничен брой пъти, докато не се уверите, че статията вече е готова за публикуване.

След това, натиснете бутона Съхранение. Честито! Вашата първа статия е вече факт.

И после какво?...

Веднъж написали първата си статия в Уикипедия, можете да я форматирате, да я разширите, и дори да я доведете до вид за избрана статия.

Отбележете си я в списъка за наблюдение, за да научавате своевременно, когато настъпват промени по нея.

Вижте също

Страници на български език
Страници на английски език
Специални страници
Системни съобщения
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Wikipedia:Starting an article в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​