Уикипедия:Електронна поща

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от У:ЕПОЩА)
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Съкращение: У:ИМЕЙЛ, У:МЕЙЛ, У:ЕПОЩА

Освен традиционния начин за контакт с потребител посредством неговата беседа, софтуерът МедияУики дава възможност и за изпращане на лично съобщение по електронна поща през интерфейса на сайта. Опцията „Писмо до потребителя“ е достъпна от меню „Инструменти“ вляво на екрана при разглеждане на личната страница или беседа на даден потребител.

Теоретично, всеки регистриран потребител може да изпраща и да получава електронна поща.

Дали това е възможно на практика зависи от това, дали в своите лични настройки потребителят е указал валиден имейл адрес за връзка, както и дали е разрешил да получава писма от други потребители. В случай, че поща не е въведена, или е въведена, но не е разрешено изпращането на писма щракването на връзката „Писмо до потребителя“ ще върне грешка.

Опцията „Писмо до потребителя“

Въвеждането на валиден адрес на електронната поща носи няколко предимства:

  • естествено, възможност за получаване на лична кореспонденция от други регистрирани потребители;
  • възможност за получаване на служебна парола, в случай, че бъде забравена досегашната;
  • възможност за обединяване на сметките в Уикипедия и сродните ѝ проекти;
  • възможност за уведомяване по електронна поща за промяна на личната беседа.

Настройка на пощата се прави през меню „Потребителски данни“ в личните настройки (инструкции). Въвежда се имейл адрес и по избор могат да се отметнат опциите:

  • Уведомяване по е-пощата при промяна на беседата ми (Подходяща настройка за редактори, които за временно или за постоянно не са много активни в проекта. Не всички уикита имат тази настройка, локално е активирана по заявка, през август 2008 година.)
  • Възможност за получаване на писма от други потребители (В случай, че тази настройка не бъде отметната, пощата ще може да се използва само за изпращане на резервни пароли.)
  • Получаване на копия на писмата, които пращам на другите потребители

Конфиденциалност на личните данни[редактиране на кода]

Важно е да се отбележи, че при изпращане на електронно писмо през интерфейса на Уикипедия, подателят не получава достъп до имейл адреса на получателя. В този смисъл, настройката за получаване на писма от други редактори не компрометира личните данни на получателя. Той може да избере да отговори на получено писмо (и така сам по свое желание да разкрие имейл адреса си), а може и да не отговори (и така да го запази в конфиденциалност). Адресът на електронната поща на самият подател обаче ще бъде видимо за получателя, и той може да върне отговор директно. Чрез интерфейса на Уикипедия могат да се изпращат само електронни писма в текстов вид, не могат да се прикачат файлове.

Освен чрез щракване на връзката „Писмо до потребителя“ в личната страница или беседата на даден потребител, формулярът за изпращане на писма, може да се достигне и чрез изписването в търсачката на заглавието на специалната страница: Special:Emailuser/Потребителско име.

Алтернативи[редактиране на кода]

Разбира се, на потребителите, които са публикували адреса на електронната си поща в личната си страница или беседа, могат да се изпращат писма и без да се ползва интерфейса на Уикипедия. Публикуването на адреса на електронната поща на даден потребител обаче го прави уязвим за спам или нежелани писма, поради което е добре за предпазване от нежелани съобщения да се ползва интерфейса на уикипощата. Ако все пак реши да обяви адреса на електронната си поща, потребителят може да използва шаблон {{при}} за замяна на знака @ с картинката при.

Тъй като електронната поща през интерфейса на Уикипедия е само от удобство за потребителите и не застрашава правото им да запазят личните си данни в тайна, то е препоръчително всички уикипедианци да правят тази настройка. Тази препоръка особено силно важи за администраторите. Когато например потребител бъде блокиран, той може да поиска да установи някакъв контакт с администратора, който го е блокирал и е редно да получи такава възможност.

Страници на български език
Страници на английски език
Системни съобщения
Настройки