Уикипедия:Бъдете смели

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от У:СМЕЛО)
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Бъдете СМЕЛИ![редактиране на кода]

Уикипедианската общност насърчава потребителите да са смели, когато редактират статии. Уикитата като нас се развиват по-бързо, когато всеки помага да се оправят грешките, да се коригира граматиката и словоредът, да се добавят факти и т.н. Очакваме всеки да бъде смел. Колко пъти сте чели нещо и сте си мислели „Защо тук не е поглеждал коректор?“ Уикипедия не само ви позволява да добавяте, подобрявате и редактирате статии, но и ви моли за това. Е, процесът изисква известно количество вежливост, но работи, ще видите. Разбира се, и другите могат и ще редактират това, което напишете вие, но не го приемайте лично. Всички ние просто искаме Уикипедия да е колкото е възможно по-добра енциклопедия.

…но не и безразсъдни[редактиране на кода]

Въпреки че смелостта на хората, които допринасят, е един от най-ценните капитали на Уикипедия, нека тази смелост не се превръща в безразсъдство. Препоръката „Бъдете смели“ не е оправдание да се пренебрегват изискванията за неутралност и възможност за проверка на информацията, както и правилата и препоръките на Уикипедия.

В някои случаи, за добро или зло, неволните последствия от някоя значителна промяна в страница на Уикипедия може да се окажат по-дълготрайни. Това включва промени, които по технически причини са трудни за връщане, например преименуване на статии, редактиране на страници, към които има много пренасочващи, създаване на нови категории или други страници извън основното именно пространство. Правете такива редакции само ако сте сигурни, че сте наясно какво правите, и не се притеснявайте да потърсите съвет от други редактори.

С особено внимание трябва да се пристъпва към значителните промени или премахване на съдържание по статии с дълга история, на сложни, противоречиви теми. В много случаи, текстовете, такива каквито ги заварвате, са следствие на дълги и пламенни дискусии между много уикипедианци с различни гледни точки. Необмислените редакции по такива щекотливи статии може да разбунят духовете на останалите редактори, които имат отношение към статията.

Ако желаете да правите чувствителни промени по статия на спорна тематика (т.е. когато не се касае за малки козметични промени), добра идея е първо да изчетете статията в нейната цялост, да прегледате коментарите на дискусионната ѝ страница, както и да разлистите историята на статията, за да добиете представа как се е развивала статията и на какъв етап е сега. Разгледайте и свързаните с нея статии, тъй като това, което мислите, че липсва като съдържание точно в тази статия, може би се намира отразено в някоя друга, свързана с нея. Когато работите по статии на спорна тематика, трябва особено стриктно да се придържате към изискванията за проверимост на информацията и неутралност.

Ако предполагате, че вашата промяна ще предизвика остри реакции, добра идея е да изброите на беседата всичките си възражения към текущото състояние на текста, като цитирате фразите, които оспорвате, обосновете своята позиция и предоставите стабилни източници за нея (ако това е приложимо). Оставете на другите редактори известно време за реакция: хората редактират Уикипедия в свободното си време и може би няма да отговорят начаса. Ако не получите възражения, действайте. Ако смятате да премахвате големи пасажи от статията, препоръчително е да ги поставите на беседата и да изредите възраженията си. Така и останалите редактори ще могат да вникнат във вашите промени и да проследят историята на страницата. Също така не забравяйте да оставите резюме, в което да опишете в какво се състои редакцията ви, плюс обосновка.

И още нещо. Допълнително обмисляне изискват всякакви големи промени по избрани статии, които уикипедианската общност е признала за образци по своята изчерпателност, коректност и неутралност.

И особено внимавайте за…[редактиране на кода]

Въпреки че общо взето ви препоръчваме да сте смели при редактирането на статии, проявите на смелост при редактиране или създаване на категории и шаблони (и особено на шаблони!) могат да бъдат доста неуместни. Това е така, понеже промените по категориите и шаблоните могат да се отразят на множество страници в Уикипедия. Една редакция по кода на някой от най-експлоатираните шаблони може включително да причини проблеми в сървърите на Уикипедия. (По тази причина има доста шаблони, които са защитени за промени.) Често е добра идея да обсъдите промените по категориите и шаблоните на техните беседи или на специалните за целта страници, например Уикипедия:Проектиране на категории.

Също така, в общия случай не е препоръчително и да редактирате личните потребителски страници на други уикипедианци.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Wikipedia:Be bold в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​