ФК Рединг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
ФК Рединг
Reading Football Club
Прозвище„кралските поданици“
Основан1871 г.
Държава Великобритания
СтадионМадейски Стейдиъм
Капацитет24 161
СобственикДай Йонге
Дай Сюли
ПрезидентДжон Мадейски
Старши треньорЖозе Гомеш
ПървенствоЧемпиъншип
2019/2014-то
СпонсорCasumo
ЕкипировкаMacron
Уебсайтwww.readingfc.co.uk
Екипи и цветове
Домакин
Гост
ФК Рединг в Общомедия

„ФК Рединг“ (на английски: Reading Football Club) е английски футболен клуб от град Рединг, основан през 1871 г. Към март 2006 г. се състезават в Първенството на Футболната лига. На 25 март 2006 г. си осигуряват място във Висшата лига на Англия и през сезон 2006/07 ще играят за първи път в майсторската група на Англия. Прозвището на „Рединг“ е „кралете“, понеже Рединг се намира в кралското графство Бъркшър. Стадионът на Рединг „Мадейски“ носи името на президента на клуба Джон Мадейски и е с капацитет от 24 200 места.

История[редактиране | редактиране на кода]

„Рединг“ е основан през 1871 г. Прозвището на отбора е „бисквитаджиите“ поради световноизвестните производители на бисквити от гр. Рединг „Хънтли енд Палмърс“. През 70-те години на 20 век „Рединг“ стават известни като „кралете“.

Клубът играе на спортната площадка на Рединг до 1878, а след това на игрището за крикет на Рединг (1878 – 1882), на „Коули Парк“ (1882 – 1889) и игрището за крикет на Каверсъм (1889 – 1896). През 1895 г. клубът става професионален и се поражда необходимост от игрище с по-големи размери. На 5 септември 1896 г. се мести на построения за целта „Елм Парк“. Накрая, през 1998, „Рединг“ започва да играе мачовете си на модерния стадион „Мадейски“.

През 1920 г. „Рединг“ е поканен да играе в Трета дивизия на Футболната лига и дълги години се подвизава в третия ешелон във футболната пирамида на Англия с изключение на моментни изкачвания и отпадания във Втора и Четвърта дивизии. През сезон 1994/95 „Рединг“ е победен в плейофите от „Болтън“ и така става първият отбор в Първа и Втора дивизии, който завършва втори и не успява да се изкачи в по-горната дивизия. Това се случва, понеже във Висшата лига се намалява броят на отборите. През сезон 2002/03 „Рединг“ са много близо до челната тройка и завършват четвърти; на плейофите са победени от „Уулвърхемптън“ на полуфинала.

На 25 март 2006 г. „Рединг“ печелят промоция за Висшата лига за първи път в историята си. След като правят равенство с „Лестър“, „Рединг“ си осигуряват място в челната двойка. „Рединг“ доминират в Първенството на Футболната лига през целия сезон, като в 33 мача завършват без поражение – от 9 август 2005 г. до 17 февруари 2006 г. (рекорд за втория ешелон в английския футбол).

Най-доброто представяне на „Рединг“ в турнира за Купата на Футболната асоциация е през сезон 1926/27, когато на полуфинала губят от „Кардиф Сити“, които впоследствие взимат трофея. През 1988 печелят Купата на пълноправните членове след като отстранява няколко първодивизионни отбора, а на финала побеждава „Лутън“ с 4 – 1.

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

Рекорди[редактиране | редактиране на кода]

Известни футболисти и треньори[редактиране | редактиране на кода]

Футболисти[редактиране | редактиране на кода]

Треньори[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Reading F.C. в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​