КД Тенерифе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от ФК Тенерифе)
КД Тенерифе
Club Deportivo Tenerife, S.A.D.
Основан1912
ДържаваИспания
СтадионЕлиодоро Родригес Лопес
Капацитет24 000
Президент Мигел Консепсион
Старши треньор Алваро Сервера
ПървенствоСегунда дивисион
2012/13Сегунда Дивисион B, Група 1 (промоция)
Екипировка PUMA
Екипи и цветове
Домакин
Гост
КД Тенерифе в Общомедия

Клуб Депортиво Тенерифе (на испански: Club Deportivo Tenerife, S.A.D.) или просто Тенерифе е испански футболен клуб от град Санта Крус де Тенерифе, остров Тенерифе. Състезава се в Сегунда Дивисион на испанския футбол.

История[редактиране | редактиране на кода]

Клуб Депортиво Тенерифе е основан през 1912 г. и е наследник на създадения десет години по-рано „Спортинг Клуб Тенерифе“. Отначало отборът играе в регионалните дивизии, а през 1953 година печели промоция за Сегунда Дивисион.

През 1961 г. дебютира в Примера Дивисион, но веднага изпада и в следващите 27 сезона се състезава във втора дивизия. През 1985 г., когато Тенерифе изпада за втори път в трета дивизия, за президент на клуба е избран Хавиер Перес. Още в следващия сезон клубът се завръща в Сегунда, а две години по-късно печели бараж за влизане в Примера срещу Реал Бетис, след общ резултат от двата мача 4:1.

През 1991 г. за старши треньор е назначен бившият състезател на Реал Мадрид – Хорхе Валдано. Същият влиза в историята на клуба, като в последните кръгове на два поредни сезона побеждава на два пъти бившия си клуб и по този начин подарява титлите на вечния враг Барселона.[1][2] Под ръководството на аржентинеца отборът от Канарските острови постига най-добрите си резултати, като завършва на пето място в крайното класиране, с което и право на участие в турнира за Купата на УЕФА. Там достига до 1/16 финалите, където губи от Ювентус.

През 1995 г. начело на Тенерифе застава Юп Хайнкес, който също класира клуба на пето място, а в турнира за Купата на УЕФА постига истинска сензация, достигайки до полуфинал, който губи от бъдещия носител на трофея Шалке 04 след продължения.

През 1999 г. след слабо представяне Тенерифе изпада в Сегунда Дивисион. През 2001 г. клубът воден от Рафаел Бенитес отново се завръща в елита, но специалистът получава предложение да поеме Валенсия и напуска. За негов заместник е назначен Пепе Мел, но под негово ръководство отборът записва катастрофални загуби и специалистът е уволнен. Начело на отбора застава бившият национален селекционер Хавиер Клементе, но и неговият опит се оказва недостатъчен за спасяването на отбора от ново изпадане. Това са и най-тежките години, в които клубът започва да страда от сериозни финансови затруднения, а дълговете му възлизат на 40 милиона евро.

Участие в европейските клубни турнири[редактиране | редактиране на кода]

Сезон Турнир Кръг Държ. Клуб Резултат
1993 – 94 Купа на УЕФА Първи кръг Оксер 2 – 2, 1 – 0
Втори кръг Олимпиакос 2 – 1, 3 – 4
Трети кръг Ювентус 2 – 1, 0 – 3
1996 – 97 Купа на УЕФА Първи кръг Макаби Тел Авив 3 – 2, 1 – 1
Втори кръг Лацио 5 – 3, 0 – 1
Трети кръг Фейенорд 0 – 0, 4 – 2
Четвъртфинал Брьонбю 0 – 1, 2 – 0 (сдв)
Полуфинал Шалке 04 1 – 0, 0 – 2 (сдв)

Известни бивши футболисти[редактиране | редактиране на кода]

Бивши треньори[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]