Файф Опера

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сцена от операта „Травиата“ във „Файф Опера“ през 2004 г.

„Файф Опера“ (на английски: Fife Opera) е полупрофесионална оперна трупа, основана през 1975 г., със седалище град Кърколди, Шотландия. Създала е над 40 оперни продукции от своето основаване.

Сред малкото компании, останали в Шотландия, която изпълнява оперни спектакли в голям мащаб, единствената компания, която редовно използва пълен оркестър, както и най-известната компания от този вид в региона Файф.

История[редактиране | редактиране на кода]

Компанията е основана през 1975 г. с пламенния дух на Кърсти Адам, който тогава е имал силното желание да привлече голям брой оперни ентусиасти и певци от целия окръг. През 1978 г. компанията изпълнява операта Амалия и нощните гости от Джан-Карло Меноти в манастира от 13 век Кърлос Аби.

Бал с маски у Флора, II действие, 2 картина от операта Травиата

От самото начало като музикален директор Ричард Галоуей настоява да се провеждат прослушвания на всички, които искат да се присъединят, изисква отлични вокални качества и висок професионализъм от членовете на компанията. Вследствие на това компанията изпълнява първата си голяма продкция Кармен от Жорж Бизе през 1979 г., като участващите певци са 54, съпровождани от 37-членен оркестър.[1]

Бомбена заплаха прекъсва операта Продадена невеста от Бедржих Сметана през 1981 г., когато хорът на чешките селяни се разбягва към Мемориалната градина в памет на загиналите във войните.

Оперната компания има участия в бившия кралски дворец Фолкланд Палас и замъка Стърлинг, като изпълнява концерт при откриването на Бакхевън театър.[2]

С компанията са свързани видни музикални личности като Дженифър Галоуей – главен обоист на Филхармоничния оркестър на ББС, световноизвестният тромпетист Джон Уолъс, настоящи солисти от Кралската шотландска академия по музика и театър, сопраното Лесли Рос от оперната компания „Дойли Карт“, както и многобройни членове на компанията, които преминават към професионални оперни театри.

Същност и продукции[редактиране | редактиране на кода]

Във „Файф Опера“ участието на младите певци е голямо. Професионалното ниво расте и операта пътува на турнета. През последните години ежегодно участва в Международния фестивал в Единбург.

Най-съществените продукции от последните години на компанията включват блестящите изпълнения на оперите Аида през 2004 г. и Травиата през 1983 г. от Джузепе Верди. Сред сравнително редките произведения, които са били изпълнявани, са: Лакме от Лео Делиб, Ловци на бисери от Жорж Бизе и оперетата Горчиво сладко на Ноъл Кауард.[3]

През 2009 г. компанията смята да изпълни концертна версия на операта „Фауст“ от Шарл Гуно, както и оперетата Страната на усмивките от Франц Лехар.

Вълшебната флейта“ през 2006 г.

Финансиране[редактиране | редактиране на кода]

„Файф Опера“ е регистрирано сдружение и получава финансиране и подкрепа от Националната асоциация за музика и театър и Шотландския съвет по изкуството.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. 'A Night at the Opera' in The Glenrothes Gazette, Alison Bain, s.d., 1996
  2. Rougvie, Janet, 'A Brief History of Fife Opera', privately printed, 2001
  3. Fife Opera Past Productions, архив на оригинала от 7 септември 2008, https://web.archive.org/web/20080907064706/http://www.fifeopera.org.uk/past.htm, посетен на 27 април 2009 

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]