Фаленопсис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фаленопсис
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Едносемеделни (monocots)
разред:Зайчесянкоцветни (Asparagales)
семейство:Орхидеи (Orchidaceae)
триб:Вандови (Vandeae)
подтриб:Aeridinae
род:Фаленопсис (Phalaenopsis)
Научно наименование
Blume, 1825
Фаленопсис в Общомедия
[ редактиране ]

Фаленопсисът (Phalaenopsis) са род орхидеи от около 60 вида. Те са една от най-популярните орхидеи поради изключително лесното си отглеждане.

Името на Фаленопсиса произлиза от "Phalaen[a]" „Пеперуда“ и за пръв път е описано от Карл Линей Carolus Linnaeus като група орхидеи с голяма устна. По тази причина също са наречени Moth orchids.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Произхождат от Южна Азия – Филипините, Хималайския масив, островите Минданао до северна Австралия и Тайван. Епифити, предпочитат сенчестите места, защитени от преките слънчеви лъчи. В естествени условия са разпространени в нископланински райони с висока влажност, но има и такива, предпочитащи по-ниска влажност.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Фаленопсиса няма псевдобулби нито ризоми. Те са моноподиални, с елипсовидни закръглени зелени листа, базално разположени. Фаленопсис в добро състояние може да има до 10 листа.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Phalaenopsis aphrodite (Moon Orchid)
Sogo Yukidian

Видовете могат да се класифицират в две групи:

  • Група видове с дълги стебла и цветоноси, големи почти кръгли цветове бели или с розови оттенъци.
  • Група с къси стебла и цветоноси, с по-малко закръглена форма на цветовете, които са с восъчна текстура и много по-разнообразни цветове.

Всички видове фаленопсис са епифити.

Интензивното кръстосване на видовете е довело до голям брой хибриди с многообразни по форма цветове и вариации по отношение на оцветяването. Те са по-приспособими към домашни условия от ботаническите видове. По-известни хибриди са Фаленопсис амабилис – Phalaenopsis amabilis, Фаленопсис шилериана – Phalaenopsis schilleriana и Фаленопсис стуарциана – Phalaenopsis stuartiana.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Phalaenopsis cultivars
Phalaenopsis Kaleidoskope (a hybrid cultivar)

Видови хибриди[редактиране | редактиране на кода]

  • Phalaenopsis × amphitrita (P. sanderiana × P. stuartiana; Philippines).
  • Phalaenopsis × gersenii (P. sumatrana × P. violacea; Borneo, Sumatra).
  • Phalaenopsis × intermedia (P. aphrodite × P. equestris; Star of Leyte; Philippines) (First recognized Phalaenopsis hybrid)
  • Phalaenopsis × leucorrhoda (P. aphrodite × P. schilleriana; Philippines).
  • Phalaenopsis × singuliflora (P. bellina × P. sumatrana; Borneo).
  • Phalaenopsis × veitchiana (P. equestris × P. schilleriana; Philippines).

Междувидови хибриди[редактиране | редактиране на кода]

The following nothogenera have been established for intergeneric hybrids which include species of Phalaenopsis as ancestors.

Pink Phalaenopsis (Moth) Orchids

Отглеждане[редактиране | редактиране на кода]

Phalaenopsis bellina

Отглеждането на този вид орхидея е сравнително лесно, ако се придържаме към някои принципи.

Светлина: Като цяло фаленопсисите са силно светлолюбиви, но не трябва да бъдат излагани на преки слънчеви лъчи. Ако растението е държано на сравнително тъмно място, то няма да цъфти редовно. Начин да се познае дали растението получава достатъчно светлина е зеления цвят на листата. Ако са тъмно зелени, то светлината му е малко, ако са светлозелени към червеникави, значи получава повече светлина.

Температура: Хибридните фаленопсиси растат безпроблемно на умерени темперетури. Нощни над 16 градуса, дневни до 30. За кратко време може да издържат и до 10 градуса, но е важно тогава да не са поливани.

При видовите температурите трябва да бъдат по-високи, поне нощните. За повечето видови фаленопсиси от значение за цъфтежа е високата темперетура – над 25 граудса.

Влажност на въздуха: Влажността на въздуха в помещението трябва да е около 60%, когато е по-топло е добре да се опръсква растението. Пръскането през студените зимни дни не е препоръчително, поради опасност от загниване на растението.

Субстрат: Субстратът за фаленопсиси е главно от дървени кори. Някои любители на орхидеи прибавят сфагнум, парченца дървени въглища. Растението се полива, когато корените станат бели, сребристи. Когато корените са зелени, то растението е мокро.

Торене: Тори се през поливка, независимо колко често поливаме, с тор за орхидеи. Може да се използва и тор за цъфтящи растения, но трябва да се разреди 2 – 3 пъти повече от описаното на опаковката. Фаленопсиса се пресажда, когато корите са изгнили съвсем, като се стисне и започнат да се разпадат. Най-добре е да пресаждаме, когато растението е в период на активен растеж, тоест – когато има големи активни връхчета на корените.

Повечето фаленопсиси нямат изразен период на покой.

Родът Doritis е близкородствен с Phalaenopsis, формата на растеж е подобна, но листата са по-дебели и по-къси. Цветовете растат изправени нагоре, могат да бъдат розови, бели сиви до сини. Повечето хибриди на Doritis и Phalaenopsis са лятно цъфтящи орхидеи.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Орхидея фаленопсис – отглеждане и особености