Фердинандо I Медичи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Фердинандо I Медичи
флорентински аристократ
Фердинандо I Медичи 
Роден: юли 1549 г.
Починал: 3 февруари 1609 г. (59 г.)

Фердинандо I Медичи (на италиански Ferdinando de' Medici) е велик херцог на Тоскана (1587—1609), допринесъл за значителното нарастване на влиянието и престижа на династията Медичи в Италия и зад пределите й. Той е вторият син на Козимо I Медичи и на Елеонора ди Толедо. Тъй като управлението трябвало да наследи по-големият му брат Франческо, Фердинандо от малък е подготвян за духовен сан и през 1563 г., едва 14-годишен, е ръкоположен за кардинал. След като заминава за Рим, той продължава меценатската традиция на родителите си и разширява и благоустройва двореца Вила Медичи, където излага богатата си колекция от класически скулптури.

През 1587 г. неочаквано умират брат му Франческо и съпругата му Бианка Капело, (както впоследствие се оказва отровени с арсеник) и Фердинандо поема управлението на Тоскана. Въпреки това още 2 години изпълнява и длъжността кардинал докато политическият съюз с французите насочен срещу Хабсбургите го принуждава през 1589 г. да наруши обета си за безбрачие и да се ожени за Кристина Лотарингска, внучка на Катерина Медичи.

Франческо Медичи проявява голяма проницателност като се обявява на страната на Анри IV още когато последният оглавява хугенотите. След коронацията на Анри IV обаче Франческо изпраща флота си в Марсилия и превзема замъка Иф, с което си навлича гнева на новия френски крал. Примирието между двамата е скрепено с брак между Анри IV и племенницата на Франческо Мария Медичи.

Мъдрата външна политика на Франческо Медичи спомага за търговския и финансов подем на Тоскана. Той осъществява осушаването на блатистата източна част на областта и превръщането на незначителното дотогава селище Ливорно в голямо пристанище. През целия си живот Франческо Медичи се занимава с меценатство и при неговото управление във Флоренция се поставят първите опери.

След смъртта му през 1609 г. е наследен от сина му Козимо II Медичи.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Франческо I велик херцог на Тоскана (1587 – 1609) Козимо II