Фермилаб

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Изглед към научния център Фермилаб (Fermilab), САЩ. Теватрон-ът (пръстенът на заден план) и пръстенът-инжектор. Водните площи служат за охлаждане

Националната ускорителна лаборатория „Енрико Ферми“ (или по-разпространеното съкращение Фермилаб) се намира в градчето Батавия недалеч от Чикаго в щат Илинойс. Тя е собственост на Министерството на енергетиката на САЩ и се специализира в изследованията по физика на високите енергии, астрофизика и технологии за ускорители. От 1 януари 2008 г. Фермилаб се управлява от Изследователски Алианс Ферми, организиран от Чикагския университет и Изследователската университетска асоциация (URA). URA е консорциум, състоящ се от 91 изследователски университета, предимно от САЩ, но има и членове от Канада, Япония и Италия.

Основният ускорител във Фермилаб е ускорителят на насрещни снопове (колайдер) Теватрон (той ще приключи работа през 2009 г.), разположен в подземен кръгов тунел с дължина 6.28 км. Доскоро той беше ускорителят с най-голяма енергия на ускорените снопове частици в света, но вече е изместен от Големия адронен ускорител в CERN, Женева. Освен експериментите в колайдера (детектори CDF и D0), Фермилаб провежда и други експерименти - с фиксирани мишени, експерименти с неутрино и участва в астрофизически проекти за наблюдение.

Интересен факт от историята на Фермилаб е, че на територията ѝ още от основаването живее малко стадо бизони. Официално този факт символизира връзката между предния фронт на съвременната физика и някогашната граница на цивилизацията - прерията. Някои от местните жители считат, че бизоните са предназначени за жив детектор на радиация, в случай че нивото ѝ достигне опасни нива. От Фермилаб обявяват, че подобни опасения са безпочвени.

[1]

В чест на Фермилаб е наречен астероид 11998 Фермилаб.

Основни научни резултати на Фермилаб[редактиране | edit source]

През 1977 г. е открит b-кварк (дънен кварк).

През 1994 г. е открит t-кварк (топ кварк).

През 2000 г. е съобщено за директно наблюдение на тау-неутрино.

Източници[редактиране | edit source]

  1. United States Department of Energy. Safety and the Environment at Fermilab. // 2005. Посетен на 2006-01-06.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Фермилаб“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.