Фернандина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фернандина
Сателитна снимка на острова
МестоположениеЕквадор
Страна Еквадор
АкваторияТихи океан
Площ642 km²
Население0 души
0 души/km²
Най-висока точка1476 m н.в.
Часова зонаUTC-6
-0.37° с. ш. -91.55° и. д.
Местоположение в Галапагоски острови
Фернандина в Общомедия

Фернандина (на испански: Fernandina) е остров на Галапагоските острови. Той е третият по големина и най-западният от главните острови на архипелага.

История[редактиране | редактиране на кода]

Островът появява за първи път на навигационните карти направени от британския пират Амброуз Каули през 1684 година. Остров Фернандина е кръстен на испанския крал Фердинанд II Арагонски, който финансира плаването на Христофор Колумб.

Геология[редактиране | редактиране на кода]

Фернандина е вулканичен остров. Площта му е 642 km², най-високата точка е вулканът Ла Кумбре, който се извисява на 1476 m надморска височина. Фернандина е най-младият и най-вулканично активния остров от архипелага. Последното изригване на вулкана Ла Кумбре е регистрирано през април 2009 г.

Фауна и флора[редактиране | редактиране на кода]

Безкрил корморан на острова

Поради вулканичната активност на острова няма много растителност. Повърхността му е гола с изключение на мангровите гори по крайбрежието. На полуостров Пунта Еспиноса (Punta Espinoza) има голяма колония от морски игуани. Срещат се също и галапагоски пингвинии, пеликани, безкрили корморани и морски лъвове. Има два ендемични вида гризачи – Aegialomys galapagoensis и Nesoryzomys fernandinae, които са оцелели благодарение на факта, че на острова няма хора, плъхове, и други животни.

Върху застиналите потоци от лава расте кактусът Brachycereus nesioticus.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Fernandina // galapagos.org. Посетен на 8 ноември 2014. (на английски)