ФК Феърплей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Феърплей (Варна))
Феърплей
Феърплей-Порт
Прозвищефеърплейърите
Основан1992
Разформирован2004
ДържаваБългария
СтадионКорабостроител
Екипи и цветове
Домакин

Феърплей е български футболен отбор от град Варна, съществувал в периода 1992 – 2004 г. Това е първият частен футболен клуб в България. Основан е от легендата на Спартак Варна – Иван Петров. Основният екип на отбора е тъмно сини фланелки и гащета, а мачовете си играе на стадион „Корабостроител“ под Аспарухов мост в морската столица, както и на градския стадион „Юрий Гагарин“. През 1999 г. се обединява с Порт (Варна) под името „Феърплей-Порт“ и през сезон 1999/00 е на крачка от класиране в „Б“ група като завършва на второ място в Североизточната „В“ група. През есента на 2004 г. отбора се разпада.

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

История[редактиране | редактиране на кода]

Първоначално до 1995 г. „Феърплей“ развива само детско-юношески футбол, като впоследствие е създаден и представителен отбор, в който играят единствено кадри от школата на клуба. Освен Иван Петров, като треньори в отбора работят Никола Попов и Бисер Бъчваров.

През сезон 1997/98 „Феърплей“ стига до участие в Североизточната „В“ група. Година по-късно се обединява с Порт (Варна) под името „Феърплей-Порт“ и през сезон 1999/00 е на крачка от класиране в „Б“ група, завършвайки на второ място в третия ешелон. През същата кампания клубът спечелва и единствената купа в своята 12-годишна история – варненци вдигат Купата на Аматьорската футболна лига, побеждавайки във финала на стадион „Славия“ Сокол (Марково), където личат имена като Иван Кочев, Росен Каптиев и др. На следващата година отборът отново играе финал за Купата на аматьорската лига, където губи инфарктно от Сиера (Димитровград) с 2:1.

През сезон 2003/04 в „Б“ РФГ „Вихър-Владислав“ (Вълчидол) се обединява с „Феърплей“ (Варна) от Североизточната „В“ АФГ. Новият отбор е „Вихър-Владислав“ (Варна) и играе на ст. „Спартак“ и на ст. „Тича“ във Варна. Феърплей (Варна) остава да се състезава със свой отбор в Североизточната „В“ АФГ. След IX кръг „Вихър-Владислав“ (Варна) се отказва от участие, а резултатите му са анулирани. [1].

Заради липсата на средства, клубът е разформирован през есента на 2004 г.

Съставът, спечелил Купата на АФЛ[редактиране | редактиране на кода]

  • Вратари: Христо Николов, Станислав Добрев, Ивайло Вълчев
  • Защитници: Венцислав Христов, Борис Трендафилов, Стефан Целов, Онник Харибян, Димо Андонов, Бойко Косев, Станислав Байчев
  • Халфове: Иван Найденов, Живко Бояджиев, Пламен Павлов, Ивайло Терзиев, Красимир Тодоров, Мирослав Марчев, Георги Господинов
  • Нападатели: Тодор Радомиров, Николай Ненков, Цветан Миланов, Венко Иванов

Трансфери[редактиране | редактиране на кода]

Няколко месеца, след спечелването на Купата на Аматьорската футболна лига, Феърплей осъществява първите си значими трансфери. Клубът продава на Славия (София) футболистите Живко Бояджиев и Иван Найденов. Двамата впоследствие играят дълго време и в Спартак (Варна). Няколко сезона при „соколите“ се подвизава и нападателят Тодор Радомиров, който също е продукт на първия частен футболен клуб в България. През 2006 г. Радомиров е отличен с наградата за „феърплей“ на церемонията „Футболист на България“. Кадри на Феърплей са също защитникът Венцислав Маринов (играл за Спартак (Вн) и Калиакра), вратарят Христо Николов-Бучи (носил доста време екипа на Добруджа).

Във Феърплей израстват също Бойко Косев, Цветан Миланов и Борис Трендафилов – трима от най-добрите играчи по футзал в България и национали на страната ни в този спорт.

Ивайло Терзиев е 2 пъти вицешампион на България по плажен футбол през 2007 и 2009, Цветан Миланов и Бойко Косев също два пъти през 2009 и 2010, а Димо Андонов веднъж – през 2007 г., всичките с отбора на Тича Хьорман, прекръстен по-късно на Одесос (Варна).

Известни футболисти[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]