Филип Аврамов (актьор)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Филип Аврамов.

Филип Аврамов
български актьор

Роден
Филип Георгиев Аврамов

Националност България
Учил вНационална академия за театрално и филмово изкуство
Актьорска кариера
Значими ролиДимитър Общи във Възвишение
Иван в Писмо до Америка
Васо в Голата истина за група Жигули
Костадин в Домашен арест
Театрални награди„Икар“ за Водеща мъжка роля: 2017 – „Ничия земя“ (заедно с Валери Йорданов)
„Аскеер“ за ролята си в „Дама пика“ на МГТЗК
„Златна роза“ за най-добър актьор през 2011 година
Семейство
БащаГеорги Аврамов
МайкаДора Хвърчилкова
СъпругаХристина Димитрова
ДецаРая Аврамова
Ана Аврамова

Уебсайт

Филип Георгиев Аврамов е български актьор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в София на 9 септември 1974 г. Завършва през 1997 г. НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност актьорско майсторство за драматичен театър в класа на проф. Енчо Халачев. Дебютира в ролята на Фифи в спектакъла „Шапката на клоуна“ в Театър „Сълза и смях“ (1997). Още на 8 години Филип Аврамов попада в Радиотеатъра на Националното радио. Тръгнал към Детския радиохор, но попаднал в Детския радиотеатър. Първо се обучава в школата на Минчо Събев, а след това в детската група на Театър „Сълза и смях“ с ръководител Венцислав Кисьов. След като не го приемат във ВИТИЗ, отива в Благоевград в театралната студия на проф. Енчо Халачев. Там се занимава с етюди, сценична реч, пластика и теория на театъра. Същата година кандидатства отново във ВИТИЗ, но този път във Варна (това е единственият случай, когато изпитът за театралната академия е бил изнесен и в още един град). Приет е. И въпреки че Тодор Колев му казва да се запише в класа на проф. Крикор Азарян, Филип Аврамов остава верен на своя преподавател проф. Енчо Халачев.

Работи в НДТ „Сълза и смях“ (1997), на свободна практика (1997 – 2000, 2001 – 2005), в Народния театър „Иван Вазов“ (2000 – 2001) и в Малък градски театър „Зад канала“ (от 2005). Гастролира в Театрална работилница „Сфумато“, РДТ „Смолян“, Държавен сатиричен театър, Театър „Българска армия“ и др. Известно време е водещ на телевизионното предаване Царете на комедията. Участвал е в предаването на Нова телевизияМаскираният певец“ в ролите на Бикът и Тиборгът (специален гост-маска). Филип Аврамов е любимец на зрителите, познат от малкия екран с ролята си на Костадин в сериала „Домашен арест“, а също и с участията му в едни от най-популярните български филмови заглавия – „Кецове“, „Тилт“, „Шивачки“, „Писмо до Америка“, „Като за последно“, „Голата истина за група Жигули“, „Чичо Коледа“ и др.

Участва в множество музикални проекти, пеейки и свирейки на китара. Филип Аврамов е най-успешният имитатор на легендарния актьор Тодор Колев[1].

Сред наградите му са призът за най-добър актьор от фестивала на българския филм „Златна роза 2011“ във Варна (в „Номер 1“ на Атанас Христосков и режисьорския дебют на колегата му Валери Йорданов „Кецове“)[2] и „Аскеер 2010“ за поддържащата мъжка роля на Игор Томски в „Дама пика“ по А.С. Пушкин, постановка на Бина Харалампиева и „Икар“ за водеща мъжка роля, заедно с Валери Йорданов в спектакъла „Ничия земя“.

Обществени дейности[редактиране | редактиране на кода]

Филип Аврамов участва в редица благотворителни инициативи. Участва в спектакъла „Приятели за Мирелла“ през 2015 г.[3], в „Най-големият урок в света“ на УНИЦЕФ [4] и съвместната кампания на bTV Media Group и УНИЦЕФ „Бъдеще без насилие за всяко дете“[5]. Участва в „Приказки за слънцето, приказки за доброто“ – това е заглавието на четвъртия благотворителен авторски календар на Сдружение на родителите на деца със синдром на Даун [6]. Актьорът Филип Аврамов е част от българските звезди, които се включиха към борбата с COVID-19 с доброволчески дейности[7].

Кариера в дублажа[редактиране | редактиране на кода]

От 2011 г. Аврамов се занимава с озвучаване на филми и сериали, записани в студио „Александра Аудио“.

Пиеси[редактиране | редактиране на кода]

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Роли в дублажа[редактиране | редактиране на кода]

Сериали
Анимационни филми
Игрални филми

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]