Луи-Филип II Орлеански

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Филип Егалите)
Луи-Филип II Орлеански
Louis Philippe II, Duke of Orléans
френски благородник
Роден
Сен Клу, Франция
Починал
6 ноември 1793 г. (46 г.)
ПогребанПариж, Франция

РелигияКатолическа църква
Герб
Семейство
РодОрлеански дом
МайкаЛуиза-Хенриета дьо Бурбон-Конти
СъпругаЛуиза-Мари-Аделаид дьо Бурбон (5 април 1769)[1]
ДецаЛуи-Филип[2][1]
Антоан-Филип Орлеански
Луи-Шарл Орлеански
Аделаид Орлеанска
Подпис
Луи-Филип II Орлеански в Общомедия

Луи-Филип-Жозеф Орлеански, херцог на Орлеан (на френски: Louis Philippe Joseph d'Orléans, duc d'Orléans, 13 април 1747 – 6 ноември 1793), е френски принц – представител на орлеанския клон на управляващата френска династия на Бурбоните и баща на френския крал Луи-Филип. Отличава се с либералните си възгледи за промяна на френския социално-политически модел, поради което взима и активно участие в борбата срещу Стария режим по време на революцията от 1789 г. Тогава той се отказва от аристократичната си титла и става известен като Филип Егалите. Въпреки че Филип Орлеански взима участие в съдебния процес срещу братовчед си Луи XVI и гласува за смъртната му присъда, той самият също става жертва на революцията – арестуван е и е гилотиниран по време на якобинския терор.

Луи-Филип е син на Луи-Филип I Орлеански и Луиза-Анриет дьо Бурбон-Конти. Женен е за Луиза-Мари-Аделаид дьо Бурбон. Двамата имат пет деца:

Както по майчина, така и по бащина линия Луи-Филип, наричан само Филип, се пада праправнук на крал Луи XIV чрез дъщеря му Франсоас. Освен това обаче Филип е и прапраправнук по непрекъсната мъжка линия на крал Луи XIII чрез втория му син Филип I Орлеански, поради което Филип е сред кръвните принцове на Франция, чиито имена фигурират в линията на унаследяване на френската корона. Поради тази причина след падането на Бурбонската династия след юлската революция от 1830, короната преминава в ръцете на най-големия му син – Луи-Филип.

  1. а б 11882046X // Посетен на 8 януари 2024 г.
  2. 500354243 // 24 септември 2020 г. Посетен на 22 май 2021 г.