Филон Библоски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Филон Бибълски)
Филон Библоски
византийски историк
Роден
предполага се 50 г.
Починал
предполага се 140 г. (90 г.)
Научна дейност
ОбластИстория

Филон Библоски (около 64 г. – 141 г.) е финикийски историк, родом от Библос, откъдето идва и името му.

Филон пише „История на Финикия“ в 9 книги, в която описва културата и религията на своя народ и предци, която не е оцеляла до днес. Той също така пише: „За градовете и за това което бе забележително в тях“ в 30 книги, както и „За сдобиването и подбора на книгите“ в 12 книги, „Речник на синонимите“, „За юдеите“, както и биография на император Адриан.

В своите философски възгледи, Филон Библоски бил евгемерист, което ще рече, че е вярвал в това, че в и зад митовете в древната митология лежат реални исторически лица и герои, които след това били обожествени. Филон разделя на боговете на смъртни и безсмъртни: първите са небесни светила (тела) и природни стихии, а вторите – обожествени исторически личности, което го прави един вид „богослов-атеист“ от периода на т.нар. ранно християнство.

Евсевий в своята „Подготовка към Евангелието“ дава ценни откъси от исторически, митологични и космологични трактати за да докаже превъзходството на християнската религия. Сред тях той подобно на Александър Полигистиром, отделя голямо внимание на древната космогония и теогония, позовавайки се изпърво на книгата „Финикийска история“ написана според него от Санхуниатон, и преведена на койне от Филон Библоски.

Свидас съобщава, че Филон Библоски бил граматик и вероятно е роден по времето на Нерон, като живял дълго време. Предава и че когато Север Герений е бил консул, Филон бил на 78 години.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]