Фил Колинс (артист)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Фил Колинс.

Фил Колинс
визуален артист
Фил Колинс 
Роден: 1970 г. (45 г.)

Фил Колинс (Philip "Phil" Collins, да не се бърка с музиканта със същото име) е британски визуален артист, специализиран във видеоинсталациите и номиниран през 2006 г. за престижната награда „Търнър“. Роден е в Рънкорн, учил в Манчестър и Улстър, живял и работил в Белфаст, Белград и Глазгоу, в момента - в Берлин.

Сред най-известните му до момента творби са They Shoot Horses (2004, по името на романа и филма „Уморените коне ги убиват, нали?“, за един диско танцов маратон, заснета с палестински младежи в Рамала) и The World Won't Listen (2005, заимстваща заглавието на един от албумите на манчестърската група Дъ Смитс, състояща се от караоке изпълнения на песни на въпросната група, заснети в Колумбия, Турция и Индонезия). Най-новият му проект се нарича soy mi madre (на испански „аз съм майка си“, цветен филм.

Произведения на Колинс са включени в Деветото истанбулско биенале и Манифеста 3. Негови самостоятелни изложби са гостували в санфранциския Музей за модерно изкуство, „Тейт Британ“ в Лондон и други.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]